EU: Proterivanje turskih državljana sa Kosova, pitanje poštovanja zakona 1Foto: OLIVIER HOSLET/EPA

Evropska unija je saopštila da hapšenje i proterivanje šest turskih državljana koji su legalno boravili na Kosovu pokreće pitanje poštovanja zakona, navode danas prištinski mediji.

Portparol EU Maja Kocijančič je ocenila da je vladavina prava osnovni princip Unije.

U skladu sa opredeljenošću da gradi slobodnu i demokratsku budućnost, kao deo sporazuma o pridruživanju sa EU, Kosovo treba u potpunosti da poštuje vladavinu prava i podstiče poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda, proizvoljne procedure vezane za hapšenje, pritvor ili proterivanje su u suprotnosti sa tim principima, rekla je Maja Kocijančič.

Američki Stejt Department je ocenio da bi kosovske institucije trebalo da istraže šta se dogodilo sa šestoro Turaka koji su proterani na zahtev turske vlade.

Transparentnost i garancije vladavine prava su važne za demokratski razvoj Kosova i evroatlantske aspiracije, poručio je Stejt Department.

Zbog hapšenja i proterivanja Turaka su smanjene šanse za prijem Kosova u Savet Evrope ove godine, piše Zeri.

List navodi da su kosovske vlasti prekršile član 3 Statuta Saveta Evrope, kojim se određuje da svaka evropska zemlja mora poštovati ljudska prava i principe vladavine prava, ukoliko želi da postane članica te organizacije.

Posle deportacije Turaka ministar unutrašnjih poslova Kosova Fljamur Sefaj je podneo ostavku.

Partija Alijansa za novo Kosovo je saopštila da je Sefaj samo poštovao procenu kosovske Obaveštajne agencije da šestoro Turaka predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbednosti Kosova.

Šef Obaveštajne agencije Driton Gaši je i dalje na toj funkciji, uprkos zahtevu kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da podnese ostavku.

Mediji tvrde da Gašija štiti predsednik Kosova Hašim Tači. Zbog proterivanja Turaka 40 poslanika je zatražilo vanrednu sednicu kosovskog parlamenta.

Najavljeno je da će Gaši danas podneti izveštaj parlamentarnom odboru za kontrolu Obaveštajne službe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari