EU snizila kriterijume podrškom Vučićevom režimu 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Otvaranje klastera poglavlja u procesu pridruživanja i sticanja punopravnog članstva Srbije u zajednici evropskih država za Biljanu Stojković, profesorku Beogradskog univerziteta i članicu Skupštine slobodne Srbije, pokazuje da EU još uvek nije sasvim odustala od podrške režimu Aleksandra Vučića u njegovoj vladavini Srbijom, dok za Zorana Vuletića, predsednika Građanskog demokratskog foruma, taj čin ide u prilog pretpostavci da je EU snizila kriterijume u ocenjivanju Srbije. Dragana Rakić, potpredsednica Demokratske stranke, kaže da otvaranje klastera koji se odnosi na životnu sredinu, energetiku i transportni sektor, posle dve godine potpunog zastoja Srbije na putu evrointegracija, baš u trenutku kad se Srbija nalazi pred ekološkom katastrofom je pitanje za donosioce takve odluke, koja, ističe ona, nikako ne može biti u skladu sa pravilima i vrednostima koja važe u Evropskoj uniji.

U odgovoru na pitanje kako vidi to što je EU otvorila nova poglavlja Srbiji dok je očevidac društva na ivici do sada najozbiljnijih građanskih sukoba, izazvanih direktnim uticajem vlasti na takav tragičan ishod, Biljana Stojković kaže za Danas da ovdašnje proevropske snage svakako ne mogu biti zadovoljne takvim razvojem situacije, odnosno izraženom podrškom Unije Vučićevoj vlasti.

EU snizila kriterijume podrškom Vučićevom režimu 2
Biljana Stojković Foto: Medija centar

– Evropska unija je veoma dobro upoznata sa dešavanjima tokom proteklih subota i bilo je opravdano očekivati da će kritika Vučićevog režima biti oštra. Poruka koju čitamo je da smo u ovom trenutku, u svojoj borbi protiv autokrate, sasvim sami – zaključuje naša sagovornica.

Zoran Vuletić za Danas napominje da je EU snizila kriterijume u odnosu na Srbiju posmatrajući “možda još više one koji se nameću kao najveća alternativa SNS i zaključivši da smo prilično beznadežno društvo”.

EU snizila kriterijume podrškom Vučićevom režimu 3
Foto: FoNet/Milica Vučković

– Otvaranje novog klastera dobra stvar za Srbiju i njene građane. Antievropska opozicija u Srbiji to tumači kao podršku EU Aleksandru Vučiću i nažalost dobija podršku medija koji grade svoj uređivački i ekonomski koncept na konfrontaciji sa vlašću po cenu sukoba ne obazirući se na temu. U takvim uslovima građanima Srbije je otežano da racionalno sagledaju i svoje lične interese kako bi ih uklopili u opšte, glasajući u aprilu sledeće godine. EU sigurno nije podržavala Koštunicu 2004-2008. godine koji je bio politički pokrovitelj antihaškog lobija, a Srbija je bila u procesu evropskih integracija. Zlonamerno je na takav način donositi zaključke, to bi značilo da EU podržava i mural Ratku Mladiću u Njegoševoj ulici – kaže sagovornik Danasa.

Vuletić izražava nadu da će se pojaviti barem jedna nedvosmisleno proevropska  izborna lista koja će, kako kaže, imati snage da pored kritike korupcije žestoko kritikuje Vučića u lažnoj evropskoj politici kao i njegov nastavak nacinalističke politike od koje ne odustaje još od 90-ih.

Na pitanje da li podrška EU Vučićevoj vlasti podrazumeva odustajanje od najavljenih mogućih sankcija usmerenih na pojedince koji su bliski ovdašnjem režimu, Vuletić kaže da se u Srbiji olako shvataju sankcije kojima se preti Republici Srpskoj radi obuzdavanja Milorada Dodika jer je nemoguće da strada RS a da Srbija ostane neoštećena.

– Podržavam zvaničnike SAD i EU koji su ipak najavili selektivno uvođenje sankcija Dodiku i njegovoj sviti, kao što podržavam slično sankcionisanje zvaničnika Srbije ukoliko hitno ne prestanu da podržavaju Dodikovu sumanutu politiku – zaključuje Vuletić.

Dragana Rakić ističe za Danas da od otvaranja klastera ne treba očekivati mnogo, da je to tek početak, a suština je implementacija i poštovanje evropskih zakona i sprovođenje reformi na terenu.

Dragana Rakic
foto FoNet Božana Pavlica

– U Srbiji gde se policija sklonila kako bi batinaši iz redova SNS mogli da biju građane koji mirno i dostojanstveno protestuju protiv loših i neustavnih zakona, nemoguće je zamisliti primenu bilo kog evropskog zakona. U svakom slučaju otvaranje klastera je dobra vest za građane Srbije, a zasluge za to imaju stručni ljudi zaposleni u ministarstvima, akademska zajednica i nevladin sektor. Oni su godinama unazad radili na skriningu,  donošenju strategija, programa i akcionih planova u ovim oblastima. Evropski zakoni će moći da se implementiraju tek kad kriminalni režim Aleksandra Vučića sklonimo sa vlasti – zaključuje Dragana Rakić.

Rakić: Amerika neće odustati od sankcija 

Američko ministarstvo finansija na listu sankcija do sada je  stavilo više od desetoro srpskih državljana sa teritorije Kosova za koje tvrde da su umešani u organizovani kriminal, trgovinu drogom i oružjem, korupciju, pranje novca i ozbiljno kršenje ljudskih prava. To što se na toj listi nalaze i neki od najbližih prijatelja i saradnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića jeste još jedna u nizu činjenica koje potvrđuju ono što Demokratska stranka tvrdi već godinama: da je Srbiju okupirao organizovani kriminal. Ni otvaranje klastera od strane EU, ni lično prijateljstvo optuženih za organizovani kriminal sa Aleksandrom Vučićem, sigurno neće zaustaviti Amerikance od njihove borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala koja je proglašena kao prioritetna za njihovu nacionalnu bezbednost u narednom periodu – kaže Dragana Rakić u odgovoru na pitanje da li otvaranje poglavlja i podrška EU Vučićevoj vlasti relativizuje namere od uvođenju sankcija za pojedince bliskih aktuelnom režimu.

EU snizila kriterijume podrškom Vučićevom režimu 4
Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ

 Sigurna sam, dodaje ona, da će spisak osoba  koje su SAD stavile na svoju “crnu listu”, rasti u budućem perodu, jer je Srbija, nažalost, od dolaska Aleksandra Vučića na vlast postala “sigurna kuća” za kriminalce iz regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari