EU: U fokusu hitnog sastanka Vučić-Kurti sprečavanje eskalacije i tenzija na terenu 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/Etienne Ansotte/MO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti učestvovaće sutra u Briselu na hitnom sastanku na visokom nivou u okviru Dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

U fokusu hitnog sastanka biće pronalaženje izlaza iz aktuelne krize i izbegavanje bilo kakve dalje eskalacije i tenzija na terenu, sa akcentom na pitanje registarskih tablica i povratak kosovskih Srba u kosovske institucije, saopštila je danas Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Domaćin sastanka je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Serija sastanaka počinje u 8.00. Borel i Lajčak prvo će odvojeno razgovarati sa Vučićem i Kurtijem nakon čega će uslediti zajednički sastanak, navodi se u saopštenju iz Brisela.

Na kraju sastanka visoki predstavnik EU Borel obratiće se medijima.

Vučić je uoči odlaska na sutrašnje razgovore rekao da nije optimista, da ne misli da išta može da se uradi, ali da ide „da ne bi dao dovoljan razlog da Srbiju optuže da nije htela ništa da uradi“.

On je ponovio da su uslovi Srbije osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO) i ukidanje odluke o tablicama.

Kosovo je najavilo da će 21. novembra početi naplaćivanje kazni od 150 evra za vlasnike vozila sa registarskim tablicama gradova na Kosovu izdatim u Srbiji koje nisu zamenili tablicama RKS (Republika Kosovo).

Predstavnici međunarodne zajednice su zatražili od Prištine da primenu odloži za deset meseci, što su kosovske vlasti odbile.

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je u petak da su Vučić i Kurti pozvani da dođu u Brisel na sastanak na visokom nivou kako bi se pronašlo „evropsko rešenje“ za „najozbiljniju situaciju od 2013. godine“.

Borel je ranije saopštio da 21. novembar ne sme da se dočeka bez dogovora „ili će se dospeti na ivicu veoma opasne situacije“.

Vučić i Kurti poslednji put su razgovarali u okviru Dijaloga Beograd-Priština 18. avgusta, kada su se dogovorili da će se sastajati jednom mesečno kako bi rešavali aktuelne probleme i sprečili eventualnu eskalaciju napetosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.