Apelujemo na sve da poštuju vladavinu prava i da ne uzimaju zakon u svoje ruke, u izjavi za Danas poručuje Nikolas Hoton, portparol Euleksa, povodom najave Srba sa severa Kosova, koju smo juče objavili, da će se „svim demokratskim sredstvima“ boriti protiv realizacije pilot projekta o integrisanom upravljanju prelazima (IBM), čija primena bi trebalo da počne sredinom decembra na Jarinju.

On naglašava da „iako mirni protesti predstavljaju deo svakog normalnog, modernog i demokratskog društva, kršenje zakona nikome ne koristi“.

Prema Hotonovim rečima, „još nije utvrđen tačan datum za početak sprovođenja sporazuma o IBM, niti su precizirani ostali detalji, odnosno Beograd i Priština rade na tome“.

Aleksandar Vulin, direktor vladine Kancelarije za KiM, kaže za Danas da Vlada Srbije i on lično „veoma vode računa o tome šta misle Srbi i severno i južno od Ibra“, kao i da „nema ničeg spornog u iskazivanju nezadovoljstva, pod uslovom da je ono mirno i u skladu sa zakonom“.

„Sastaćemo se s predstavnicima Srba s KiM i razgovaraćemo o svemu, pa i o sporazumu o IBM. Sve što radimo, radimo u interesu Srba sa KiM, ali i cele Srbije. Nadam se da ćemo u najskorijem vremenu videti šta su konkretne primedbe i šta možemo da ispravimo“, ističe Vulin. Kako dodaje, „nažalost, stalno moramo da polazimo od toga da je ova vlada dužna da sprovodi ono što je prethodna potpisala, uključujući sporazume postignute u dijalogu Beograda i Prištine“.

Govoreći o najavljenom otporu Srba s Kosova implementaciji sporazuma o IBM, šef tima Beograda za tehnički dijalog Dejan Pavićević izrazio je nadu da će oni „sami videti da to može da bude i povoljno za njih“. „Stanje koje sada imamo, gde postoji jedan prelaz, pa neka ničija zemlja, pa drugi prelaz, mnogo više podseća na granicu, a ovako će izgledati kao kontrolni punkt na kome će biti više ljudi, gde će se obaviti kontrola i jedne i druge strane, tako da mislim da će biti lakše“, rekao je Pavićević za RTS.

Podsetimo, Milan Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova, izjavio je za Danas da će Srbi sa severa KiM „svim demokratskim sredstvima učiniti da administrativni prelazi postanu nefunkcionalni i koristiti alternativne prelaze“, a oštre kritike na najavljenu primenu sporazuma iz Brisela uputio je i funkcioner DSS s KiM Marko Jakšić.

Eksplozija u Mitrovici

Kosovska policija saopštila je juče da je nepoznata osoba u nedelju uveče u severnom delu Kosovske Mitrovice aktivirala ručnu bombu, da tom prilikom nije bilo povređenih, ali da je pričinjena materijalna šteta. U zgradi ispred koje se dogodila eksplozija živi pedesetak Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari