Euleks: Kao posmatrači prisustvovali obdukciji, kosovske vlasti vode istragu u slučaju Banjska 1Foto: N1 (arhiva)

Euleks je primio zahtev direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, ali nema izvršni mandat u sistemu krivičnog pravosuđa i kosovske vlasti su u potpunosti zadužene za istragu događaja u Banjskoj, saopštila je ta Misija.

„U skladu sa našim mandatom i kosovskim zakonodavstvom, predstavnik Euleksa je bio prisutan tokom obdukcije u svojstvu posmatrača“, navodi se u odgovoru Euleksa u odgovoru na pitanje portala Kosovo onlajn da li je primila Petkovićev zahtev i da li će ga ispuniti.

Petković je ranije poslao dopis šefu Misije Euleksa Pjetru Barbanu povodom utvrđivanja okolnosti smrti trojice Srba u Banjskoj, u kojem je zatražio da se omogući da obdukciji tela u Prištini prisustvuje i nezavisni tim međunarodnih eksperata sudske medicine, u okviru kojeg bi bio i najmanje jedan ekspert kojeg delegira srpska strana.

On je to zatražio kako bi se „kredibilno i transparentno utvrdile okolnosti stradanja osoba srpske nacionalnosti, za koje postoje osnovane sumnje da su brutalno likvidirane nakon što su se predale“, navodi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari