Evo, imamo i ime, šta se tačno čeka?: Dejan Atanacković o tome zašto je važno da opozicija napravi savez 1Foto: M. Obradović/Danas

Povodom nedavnih istraživanja o tome kako se trenutno kotira opozicija u odnosu na vlast u Beogradu kao i kako u tom smislu stoji potencijalni savez proevropske opozicije koja formalno organizuje protest „Srbija protiv nasilja“ mnogi građani kao i akteri na političkoj sceni iznose svoje stavove u medijima i na društvenim mrežama i većinom zagovaraju ideju stvaranja jedinstvenog opozicionog fronta.

Dejan Atanacković, odbornik Zajedno – Moramo u skupštini grada Beograda smatra da za to već postoje uslovi i pita se šta se još čeka?

Na svom Fesjsbuk profilu o tome je izneo stav.

Evo, imamo i ime, šta se tačno čeka?: Dejan Atanacković o tome zašto je važno da opozicija napravi savez 2
Foto: Iz privatne arhive

– Ne vidim nijedan racionalan razlog zbog kojeg opozicija koja organizuje proteste i koja odlično sarađuje u parlamentu nije do sada izašla pred građane sa zajedničkom političkom platformom: sa strategijom za ispunjenje zahteva protesta, za izlazak na buduće izbore, a uz to i sa jasno formulisanom političkom vizijom Srbije odmah po padu naprednjačkog režima. Nikada do sada nije bilo ideološki i kulturno i politički jasnije šta je to što čini opoziciju u Srbiji. Nikada lažna desničarska opozicija nije bila jasnije ogoljena kao režimski produkt. I nikada relativno male razlike između realno opozicionih stranaka nisu bile manje prepreka, a više dodata vrednost nego što je to sada slučaj. Nema nikakvih prepreka da se oformi, uz sve uzajamne nijanse i različitosti, jedan privremeni politički savez, u kojem nijedna od stranaka neće žrtvovati svoj identitet, i koji će, ne samo ispunjenje zahteva protesta, već i obaranje režima, zajedno sa građanima, izgurati do kraja. Savez Srbija protiv nasilja. Evo, imamo i ime, šta se tačno čeka? – naveo je Atanacković.

Filipović:  „Hajde prvo da rešimo problem cevi koja nam plavi stan, pa ćemo posle da biramo boju pločica“

stevan filipović foto selfi
foto selfi

Reditelj Stevan Filipović je u intervjuu za Danas kao i za N1 takođe istakao da epilog protesta mora biti u političkoj areni

– Ključno je shvatiti da je ovo maraton, a ne sprint. Protest mora ostati miran, dostojanstven, jak i uporan. Nepopustljiv. Nema diktatora u istoriji koji je predao vlast zato što su neki ljudi šetali. Dakle, građani moraju da artikulišu i zvanično svoje preostale zahteve, a onda da odrastu, shvate da se epilog mora desiti u političkoj areni, i politički artikulisati svoje ciljeve. Zajedno sa opozicijom, koja jedino ujedinjena može da bude sredstvo da uradimo ono što se uraditi mora – zaustavimo izvor sveg nasilja u Srbiji.- izjavio je Stevan u intervjuu za Danas .

Govoreći o specifičnostima protesta Srbija protiv nasilja, ocenio ga je između ostalog i posebnim i po tome što nam je on „popravni“. Poslednju priliku smo propustili 2012. Sad možda uspemo da saniramo deo te štete, ali su Šešeljevi termiti toliko Srbije izjeli za ovih 11 godina, da moramo biti svesni da neke stvari neće biti moguće popraviti. Što ne znači da ne bi trebalo da se trudimo, naprotiv , istakao je Stevan Filipović za Danas.

U nedavnom intervjuu za N1 ponovio je svoj stav:

„Nije se desila politička artikulacija zahteva, jedinstveni front opozicije… Neće se samo šetanjem ništa postići, mora da postoji plan, a plan moramo da artikulišemo zajedno, nas ne interesuju njihove interne podele, nas interesuje jedinstveni front. Nije ovde glasanje o politikama, ne možemo da pričamo o politikama nažalost zato što imamo okupiranu državu, hajde prvo da rešimo problem cevi koja nam plavi stan, pa ćemo posle da biramo boju pločica“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari