Šta je Evropska unija zamerila Srbiji zbog Evroprajda: Danas saznaje delove izveštaja EK 1Foto: Ljiljana Bukvić

U izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka EU, koji će biti predočen javnosti sutra, oštro se kritikuje korišćenje zapaljivog govora protiv političkih oponenata i institucija koje izražavaju drugačije političke stavove, saznaje Danas.

Takođe, izrazit kritički ton biće upućen za oblast reforme javne uprave, gde je istaknuto da nema progresa, da je i dalje prisutan prekomeran broj v.d. direktora i pozicija, te je potrebna kontrola od strane Sekretarijata za javne politike i sprovođenje Zakon o planskom sistemu.

Kada je reč o slobodi izražavanja, istovremeno je ustanovljeno da nema nikakvog progresa, kao i da se nije napredovalo u sprovođenju Medijske strategije i usvajanju relevantnog zakonodavstva.

– Pažljivo će se pratiti proces dodele licenci od strane REM, a u obzir će uzeti izveštaj ODHIR, koji, takođe, nije pozitivan, o postupanju REM i Privremenog nadzornog tela tokom izborne kampanje – saznaje Danas.

Kada je reč o osnovnim pravima, u izveštaju Evropske komisije piše da Evroprajd bio okružen pravnom nesigurnošću.

U delu o pravosuđu napominje se da su dominirajuće prisutni izazovi u nepristrasnosti, odgovornosti, efikasnosti, profesionalizmu i obuci.

Istovremeno, ističe se da, kada je reč o ratnim zločinima, zamerka je javno dovođenje u pitanje i nepoštovanje presuda Međunarodnog suda pravde.

Kako se naglašava dalje, za sprečavanje korupcije, neophodno je usvojiti strategiju, a u delu koji se odnosi na organizovani kriminal, konstatuje se da je opao broj osuđujućih i prvostepenih presuda.

Još jedan problem, za koji je Danas saznao da se ističe u Izveštaju EK, odnosi se na migracije u smislu potrebe daljeg usklađivanja sa viznom politikom EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari