Evropska unija: Izbori na severu Kosova moraju biti inkluzivni i održani u mirnim uslovima 1Foto: OLIVIER HOSLET/EPA

Evropska unija pozvala je danas kosovske institucije da pažljivo ispitaju sve faktore kako bi lokalni izbori u opštinama na severu Kosova, koji su planirani za 18. decembar, bili održani u mirnim okolnostima.

„Kada se razmatra organizovanje parcijalnih izbora na severu, kosovske vlasti moraju da uzmu u obzir sve bezbednosne, administrativne i političke faktore kako bi osigurale da izbori budu inkluzivni i održani u mirnim uslovima“, rekao je portparol Evropske unije Peter Stano za prištinsku Gazetu ekspres.

On je osudio „nasilne napade“ na severu Kosova i pozvao strane da se uzdrže od nasilja i provokativnih radnji i posvete se momentalnom vraćanju bezbedne atmosfere, navodi prištinsko glasilo na albanskom.

Najmanje dva incidenta praćena sirenama dogodila su se u utorak u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, prilikom pokušaja novopostavljenih članova opštinskih izbornih komisija (OIK) da u pratnji Kosovske policije uđu u prostorije OIK na severu, u čemu su ih sprečili Srbi, podseća Kossev.

I dok se incident u Zubinom Potoku završio mirno, uz intervenciju policije, u Mitrovici su, prema zvaničnim izvorima, na prostorije OIK bačene dve eksplozivne naprave od kojih je jedna eksplodirala, a druga je uklonjena u utorak kasno uveče.

Beograd i Priština razmenili su optužbe za izazivanje tih incidenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari