Evropski lideri pozvaće Srbiju i Kosovo da "iskoriste istorijsku priliku", koju nudi EU 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Šefovi država i vlada Evropske unije će na samitu koji će se održati 9. i 10. februara između ostalog raspravljati i o dijalogu Srbije i Kosova.

Zvaničnici EU su potvrdili da je ova tačka uvrštena u poslednjem trenutku.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa, dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije će biti obuhvaćen i u zaključicma sa samita.

U svetlu nedavnih tenzija na severu Kosova, šefovi država i vlada EU će putem zaključaka naglasiti hitnu hitnu potrebu za napretkom u procesu normalizacije odnosa odnosa između Kosova i Srbije kroz dijalog uz posredovanje EU.

“Evropski savet pozdravlja evropski predlog za postavljanje odnosa između obe strane na novu i održivu osnovu kao istorijsku šansu koju obe strane treba da iskoriste I u cilju ostvarivanja svoje evropske perspektive”, navodi se u nacrtu zaključaka u koji Radio Slobodna Evropa  ima uvid.

Evropski lideri pozvaće Srbiju i Kosovo da "iskoriste istorijsku priliku", koju nudi EU 2
Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ (1) / VASSIL DONEV (2) Arhiva

Takođe će se, putem zaključaka, apelovati obema stranama da “u potpunosti i bez uslova sprovedu”, obaveze na koje su one se obavezale u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu (ZSO).

Predlog EU dostavljen je vlastima u Prištini i Beogradu a podržavaju ga Francuska, Nemačka i SAD.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je taj plan dobra osnova za dijalog Kosova i Srbije dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da je spreman da radi na primeni tog plana.

Ovaj predlog nije javan ali je RSE imao uvid u njega. Prema tom dokumentu, predviđa se poštovanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari