EWB: Srbija će se uskladiti sa Deklaracijom Visokog predstavnika EU Borelja u vezi rata u Ukrajini 1Foto: K. Bondžulić/Danas

Srbija će se uskladiti se sa Deklaracijom Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzepa Borelja koja osuđuje narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, ali to ne znači isto što i usklađivanje sa sankcijama EU, nezvanično saznaje portal European Western Balkans.

EU prošle nedelje uvela je nekoliko paketa sankcija Rusiji.

Prošle nedelje Đuzep Borelj doneo je tri deklaracije o Ukrajini, a Srbija će se kako saznajemo najverovatnije uskladiti sa deklaracijom od 22. feburara, koja je doneta nakon priznanje republika Donjeck i Lugansk, a pre početka ruske invazije na Ukrajinu.

Deklaracija koja je doneta nakon početka invazije, osuđuje ničim izazvanu invaziju od strane oružanih snaga Ruske federacije. Sa ovom deklaracijom su se do sada iz regiona uskladili Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija, navodi EWB.

U deklaraciji sa kojom će se Srbija prema izvorima ovog portala uskladiti, EU oštro osuđuje odluku predsednika Rusije da prizna donjecke i luganske oblasti u Ukrajini kao nezavisne entitete. “Ovaj nezakonit akt dodatno podriva suverenitet i nezavisnost Ukrajine i predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog prava i međunarodnih sporazuma, uključujući Povelju UN, Helsinški završi akt, Parisku Povelju i Budipempenštanski memorandum”, stoji u tekstu ove deklaracije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u petak nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da Srbije ostaje privržena poštovanju međunarodnog prava kojim se garantuje pravo na nepovredivost granica Ukrajine, ali je dodao da Srbija neće uvoditi nove sankcije Rusiji, navodi EWB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari