Analitičari i mediji u EU: I Korejski scenario moguć ishod ukrajinskog rata 1EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Ishod rata u Ukrajini je za sada neizvestan, ali je jasno da će posledice ozbiljno pogoditi celu Evropu, pa zato zabrinuti građani EU pažljivo slušaju procene stručnjaka, političara i medija da se taj oružani sukob može zaglibiti i u frontalnu podelu poput Koreje 1950-tih godina.

Tad su na korejskom poluostrvu stvorene dve države, Severna Koreja, koju je jako vojno i ekonomski podržavao SSSR, i Južna Koreja, iza koje je u ratu snažno stajala Amerika.

Procene takođe govore da bi moglo doći do povlačenja Rusije po „avganistanskom scenariju“, kao i da istrajni otpor ukrajinske vojske s vremenom dovede do toga da pobednika nema, ali da ipak Donjeck i Lugansk ostanu „zamrznuti sukobi“.

Ovo poslednje su agenciji Beta u Briselu preneli evropski diplomate upućeni u analize Evropske službe za bezbednost i spoljne poslove, prema kojima su ukrajinske vojne snage odlično, štaviše bolje obučene i uvežbane od ruskih i mogu ih slomiti ili bar potpuno zaustaviti na linijama sukoba.

Ali je zato nužno da SAD i NATO i zemlje EU nastave s ekonomskom pomoći Kijevu, a naročito s isporukama teškog naoružanja, koje je u poslednje vreme omogućilo da ukrajinska vojska nanese ozbiljne udarce pozadini ruskih snaga.

Ipak, rečeno je, Donjeck i Lugansk, najveći deo Donbasa, teško da će moći da izbegnu sudbinu „zamrznutih sukoba“, dakle i dalje dugoročno nerešivih žarišta na tlu Evrope.

Podrška građana Evropske unije Ukrajini u ratu s Rusijom ne jenjava, ali postaje uočljiv i vid „zamora od rata“ jer se kao posledice osećaju skok cena energije i hrane, preteća inflacija i ekonomska recesija, urušavanje životnog standarda, pa su sve prisutniji razmišljanje i rasprava kako taj rat može da se završi, samo pobedom Ukrajine ili pregovorima i nagodbom s Moskvom.

Obične građane, bilo da su za pobedu Ukrajine i poraz Rusije, ili za što brže mirovno rešenje, jako brinu ocene svih vladajućih političara i stručnjaka da ukrajinsko-ruski sukob na tlu Evrope može potrajati možda i godinu i dve, što ništa dobro ne može doneti celom kontinentu.

Nemački portal „Dojče vele“ prenosi upozorenje ekonomskih i geopolitičkih stručnjaka da „Evropa sad pliva u mnogim krizama“ i teško će se izvući iz „pretećeg pomanjkanja energije, rasta inflacije, prekinutih ekonomskih lanaca snabdevanja, teških udaraca koje je ostavila pandemija korona virusa“, a za to nije kriv samo rat u Ukrajini.

Jasno je, uprkos svemu, da će se rat u Ukrajini nastaviti kao što je u najnovijoj analizi za povlašćeni krug američkih političara i stručnjaka predočio šef CIA Vilijem Berns, rekavši da je „Putin sve karte stavio na rat iscrpljivanja u Ukrajini, ali će opet izgubiti opkladu“.

„Putin je kao zalog u ratu stavio to da on može pobediti u ratu iznurivanja, da može baciti na kolena ukrajinsku vojsku, da stiže zima, tako da može ugušiti ukrajinsku privredu, iscrpsti strpljenje evropske javnosti i vladajućih krugova, da može uzdrmati istrajnost SAD“, objasnio je šef američke obaveštajne službe.

Berns kaže da se ruski predsednik Vladimir Putin u tome grdno vara, kao što se, ukazao je šef CIA, prevario u procenama stanja u Ukrajini i njenoj vojsci pre rata, a posebno u prvim potpuno neuspelim operacijama na početku invazije.

Amerikanci su saopštili da će Kijevu isporučiti novo najsavremenije oružje, razmišljaju i o isporuci borbenih aviona, a na to je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio da će se „ruska vojna operaciji proširiti i na druge oblasti“ na istoku Ukrajine.

Analitičari u EU su to protumačili kao plan Moskve da se ovlada ekonomskim bogatstvima na zauzetim područjima, dok bi se žestoko udarilo po industrijskoj infrastrukturi u ostalim delovima Ukrajine, čime bi Ukrajina postala razrušena, raskomadana zemlja bez izlaska na Crno more.

Šef britanske obaveštajne službe MI6 Ričard Mur tvrdi da je cilj Zapada, tačnije Amerike, svetskih dimenzija, a to je da svim silama pomogne Ukrajini da pobedi Rusiju tako da odvrati Kinu od invazije na Tajvan.

Teško je otud zamisliti da bi rat mogao da se zaustavi u dogledno vreme i donedavni načelnik generalštaba italijanske vojske general Vinčenco Kamporini kaže da isporuke najsavremenijeg ubojitog oružja Ukrajini mogu ojačati ukrajinske snage i akcije, ali to ne može dovesti do pogubnih udaraca ruskim snagama i okončanja rata.

Kamporini je među onima koji misle da sadašnja situacija blokade na frontu može da dovede do „korejskog scenarija“, nemoći obe strane da bitno probiju front i ostvare pobede, pa bi onda moralo da se razmotri i rešenje u vidu demarkacione linije i pregovora.

Italijanski časopis za geopolitiku „Limes“ smatra da će iz „rata između Rusije i Amerike u Ukrajini, kako god da se završi, kogod da pobedi ili preživi, nastati novi svetski nered…jer neće moći da se uspostavi pax americana“.

Amerika, zaključuje „Limes“, „ostaje glavna svetska sila, ali više ne može biti svetski hegemon…jer podvesti pod jednog zapovednika Vavilonsku kulu od osam milijardi duša i stotina činilaca i geopolitika jeste jedino umeće Boga, a ne Cezara, mada nekako osećamo da Bog nije za to zainteresovan i zato nam ostaje jedino da se posvetimo molitvi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.