Fabrici: Očekujem napredak Srbije ka EU do kraja godine 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Odlazeći šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da očekuje da u pregovorima Srbije sa Unijom o članstvu pre kraja godine budu otvoreni novi klasteri, odnosno grupe poglavlja.

„Na konferenciji u junu videli smo pozitivnu poruku, reforme ponovo kreću, Srbija pojačava dinamiku reformi i nove klastere treba otvoriti do kraja godine. To je mogućnost, na to se treba fokusirati. Uveren sam da će Srbija do kraja godine krenuti dalje“, rekao je Fabrici za RTS.

Govoreći o kritikama koje se tiču reformi u vladavini prava, slobode medija i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, Fabrici je kazao da su to prioritetne oblasti.

„Najteže ih je i ostvariti pa je za to potrebno vreme. Nova metodologija proširenja daje mogućnost da se to malo ubrza i olakša jer se kroz klastere jedonstavnije prati napredak“, naveo je Fabrici.

Dodao je da je uveren da će napredak Srbije u drugoj polovini godine biti opipljiviji i da će se to videti u izveštaju Evropske komisije.

EU u pregovorima sa Srbijom nije otvorila nijedno poglavlje ni prošle ni ove godine, a razlog za stagnaciju Fabrici vidi u pandemiji korona virusa i promeni metodologije.

Fabrici je rekao da je dijalog sa Prištinom ključni element za pristupanje Srbije Uniji, i ukazao da Brisel čini sve da on bude uspešan.

„Poslednja runda dijaloga je možda bila najteža od svih onih težih. Dve strane moraju da mu budu posvećene. Dijalog je ključni element za stabilnost regiona i pristupanje Srbije Uniji. Postoji veliki interes da dijalog uspe, a EU daje sve od sebe da se to i ostvari“, naveo je Fabrici.

Povodom kritika da uslovi za pristupanje EU izgledaju kao pokretna meta, Fabrici je kazao da se uslovi Brisela ne menjaju i da u ovom trenutku u evropskom putu Srbije ima dovoljno jasnoće.

„Zna se o čemu je tu reč, dijalog sa Prištinom, vladavina prava, ekonomske reforme, javne nabavke, subvencije i državna pomoć su stvari na kojima treba raditi. Zemlje članice su na medjuvladinoj konferenciji rekle da još nema otvaranja novih klastera, ali da se stvari kreću u pozitivnom smeru“, rekao je Fabrici.

Međustranački dijalog o izbornim uslovima u kojem posreduje Evropski parlament Fabrici ocenjuje kao dobar.

„Očekujem da na sledećem sastanku u septembru budu predstavljene konkretne ideje da bi se došlo do sporazuma oko nekih tačaka“, naveo je Fabrici.

Umesto Fabricija u Beograd uskoro dolazi šef Delegacije EU u Izraelu Emanuel Žofre.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari