Fajnenšel tajms: Zemlje Balkana ne mogu u EU dok ne reše probleme kod kuće 1Foto: Twitter/Maja Kocijančič @MajaEUspox

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron nagovestili su zemaljama Zapadnog Balkana koje žele da uđu u Evropsku uniju (EU) da nemaju neposrednu perspektivu članstva dok ne reše probleme kod svoje kuće, piše britanski Fajnenšel tajms (Financial Times – FT).

U tekstu povodom jučerašnjeg samita o Zapadnom Balkanu u Berlinu, list piše da je Makron insistirao na potrebi „političke stabilnosti“ u regionu navodeći da će Francuska pomoći u ključnim ekonomskim, socijalnim, bezbednosnim reformama i vladavini prava, radije nego kroz proces proširenja EU, naveo je list.

„Radićemo zajedno na stabilnosti regiona… Od 2000. smo se povukli iz regiona, ali danas želimo da radimo zajedno“, rekao je Makron pre sastanka u Berlinu.

EU već dugo govori o mogućnosti ulaska zemlja Zapadnog Balkana u blok kako bi ohrabrila ekonomski napredak i širu regionalnu bezbednost, podsetio je FT dodajući da su Crna Gora i Srbija zvanično počele pregovore o prijemu u EU, dok su Abanija i Severna Makedonija kandidati za prijem i nadaju se da će u junu na samitu EU dobiti zeleno svetlo za početak pregovora.

FT dodaje da se nemačka kancelarka nadala da će samit u Berlinu doprineti rešavanju spora Srbije i Kosova.

List podseća da se Angela Merkel žestoko protivi svakom rešenju koji bi uključio razmenu teritorija, dok su Brisel i Vašington naveli da bi podržali takav sporazum.

Analatičari ocenjuju da su Nemačka i Francuska organizovale samit zbog zabrinutosti razvojem događaja u regionu, uprkos uspehu bez presedana u rešavanju spora između Skoplja i Atine.

Adi Cerimagić iz organizacije Evropske inicijative za stabilnost ocenio je da su pozivi lidera u regionu na prekrajanje granica, gledanje na manjine kao na bezbednosne pretnje i jačanje vojnih kapaciteta veoma zabrinjavajući trendovi.

„Vlada neko raspoloženje nalik na Bregzit u smislu da lideri regiona ne shvataju koliko je za njih važna EU koja je zapravo najvažniji partner“, rekao je i dodao da je pre deset godina u svakoj od zemalja regiona bilo više optimizma po pitanju pristupanja EU.

„Ovaj samit služi da ih podseti da je EU i delje tu“, rekao je.

FT dodaje da je samit u Berlinu održan u trenutku kada u Briselu vlada zabrinutost zbog rastućih uloga Rusije i Kine.

Makron je rekao da shvata da drugi akteri imaju svoje interese na Balkanu, ali je jasno da su evopski interesi važniji, dodao je britanski list.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari