Fajon: Apsurdna izjava Vučića da je Slovenija narušila teritorijalni integritet Srbije 1foto:beta-milos-miskov, FoNet Milica Vučković

Ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon nazvala je apsurdnom i nesrećnom izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da je Slovenija narušila teritorijalni integritet Srbije priznavanjem nezavisnosti Kosova.

„U Srbiji smo dosad navikli na takve izjave, koje se nekad izvlače iz konteksta – ponekad malo namerno. Ali tačno je da smo reagovali. Odgovorio je predsednik (Borut) Pahor, kao i naše ministarstvo. Ovde se iznova mora konstatovati da kada su u pitanju interesi slovenačke države, oni moraju biti zaštićeni. To je bila veoma apsurdna izjava, nažalost“, naglasila je Fajon, a prenosi N1 Slovenija.

Fajon je, međutim, istakla da Slovenija ima dobre odnose sa Srbijom. „Srpski predsednik će sledeće nedelje boraviti u Sloveniji i moći će više da kaže“, dodala je ona.

Podsetimo, Vučić je, tokom nedavne posete slovenačkog predsednika Boruta Pahora Beogradu, upitao kako da objasni narodu da Srbija uvodi sankcije Rusiji, a ne Sloveniji.

„Rusija nije prekršila teritorijalni integritet Srbije, Slovenija jeste, a mi gledamo da imamo dobre odnose sa Slovenijom“, rekao je Vučić.

Zbog te izjave reagovalo je Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije koje je pozvalo ambasadora Srbije na razgovor, prenosi N1.

U ministarstvu su naveli da su iznenađeni Vučićevim izjavama, i da su svoj stav u vezi sa Kosovom ponovo preneli vlastima u Beogradu.

Šef diplomatije Srbije Nikola Selaković je na primedbe iz Ljubljane odgovorio da „ne postoji apsolutno ništa sporno u rečima predsednika Aleksandra Vučića“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari