Festival „Mirdita, dobar dan!“ je za pojedince prilika za nasilje

Ekstremna desnica ponovo najavljuje da će upasti i prekinuti manifestaciju 

Ostavite komentar


    1. Za razliku od Tirane u Beogradu je na filološkom fakultetu od samog osnivanja BU postoji katedra za albanologiju odnosno grupa za albanski jezik i književnost.
      Što se tiče manifestacije: „Mirdita, dobar dan“ una je od manifestacije koja je bila organizovana i u Prištini i u Beogradu, svedena na političko propagandnu afirmaciju mržnje prema Srbima (i onih na KiM) potpomognut od srpskih autošovinista i predstavnika srpske podružnice ANTIFA poput iinicijative mladih i anarholiberalista Ratibora Trivunca.
      Nažalost liderka Zavetnica je u mnogo čemu u pravu ali za to su krivi sami organizatori.

      1. @Miodrag
        Kažeš da je festival mržnje prema Srbima? Pa kad Srbi sanjaju propast zapada pa da krenu u novo etnicko čišćenje. To je pre bi se reklo festival mržnje srpskih zločina. E sad, to sto vi zločine pripisujete svim Srbima, to je vaš problem.

        1. Srbi imaju prava da sanjaju. Čak i san u kome propada Zapad. Ne očekujete valjda da svi podižu spomenike Bilu Klintonu i Medlin Olbrajt što bi trebalo da im bude glavni dokaz njihove kulture i civilizovanosti?! To razumem. Oduvek stekaskali uz guzice svih moćnika koji su harali ovim prostorima. Ali, kada jedan arnaut govori o „srpskom etničkom čišćenju“ i o arnautskoj borbi protiv etničkog čišćenja kao i njihovoj velikoj odanosti ljudskim pravima i negovanju multietnicizma, dobijam neodoljivi nagon za povraćanjem.

          1. Kod nas Albanaca postoji jedna (tako da kazem) poslovica: „Ako te pas ujede nemoj i ti njemu na isti nacin uzvracati“… Naravoucenje – i dalje se drzite Vase „guslarske istorije“ kojoj ni sami ne verejute…

          2. @Bashkim

            Cuj, ako to kaze neko ko ima bolivudsku „istoriju“ kao vi Albanci, onda to ima „tezinu“…

  1. Zavetnici ponovnim prebrojavanjem podsecaju na nacionalni predznak zrtava rata (ne pominju Olivera Ivanovica!) poput Vuciceve predratne retorike onoga koji koji skoro iskljucivo o mrznji i losim emocijama evocira uspomene minulog rata. Dakle umesto kapetana Dragana koji je odsluzio svoje, eto nama zavetnika, a i pomalo pravoslavno zvuci zar ne?

  2. U vezi mnogih stvari nije ali u vezi ovog „festivala Đurđevićka je u pravu, Veoma agresivno nametanje samo jedne, pro-velikoalbanske „istine“, propagiranje velikoalbanske tvorevine na Kosovu, izjednacavanje kosovskih Albanaca sa Kosovom kao da drugih na Kosovu nema, ispiranje mozga sa ciljem „prihvatanja realnosti“, amnestiranje i opravdavanje albanskog sovinizma i zlocina, zloupotreba mladih z avrlo prizemne interese… Dobro poznati su i sponzori kao i oni koji ce medijski da „poprate“. Umetnost, ako je i ima, je tu samo kao dekoracija.

    1. To sve sto si napisao rade upravo Srbi. Nameću svoj stav o Kosovu i ponašaju se da Albanaca nema iako su većina ubedljiva. A smeta vam jedan festival jedan dan. Nikom oni ništa ne nameću, ko hoće taj će doći.

  3. Ekstremni autosovinisti i nvoidi ponovo najavljuju „manifestaciju“ promovisanja albanskog sovinisticko-genocidnog projekta na Kosovu.

  4. Ima li ove miridite na Kosovu? Nešto me ovo podseća na bratstvo jedinstvo al malo na silu.

    1. Memorijalan spomen centar u Landovici gde su streljani Bora i Ramiz je porušen i podignut nekakav spomenik KLA (UQK) isto su biste Bori Vukmiroviću, Ramiz Sadiku i Miladinu Popoviću u Malom Parku u mojoj Peći porušene a na trg Tri Heroja su biste nekih navodnih albanskih heroja za koje niko čak i od Albanaca koje sam pitao ne znaju ni ko su ni štasu i koje su njihove zasluge.

    2. Treba ponovo zajahati srpske magarce. Neki bi pristali da i ovo države što je ostalo rasparčaju i rasture poput one Jugoslavije. Sada bi da od Srbije prave Jugoslaviju.

  5. Ima li na Kosovo neki srpski pandan Mirditi? Krajnje je vreme da počnemo poštovati sebe.

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.