Festival "Mirdita, dobar dan!" je za pojedince prilika za nasilje 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Svedoci smo da godinama, tačnije od 2017. godine, iste organizacije i pojedinci gledaju na festival „Mirdita, dobar dan!“ kao priliku za promociju nasilja, a ne okvir za razgovor i upoznavanje drugog i drugačijeg, ocenjuje za Danas Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava, jedan od organizatora ovog festivala.

Festival se godinama unazad odigrava u Beogradu, sa ciljem da se ovdašnja javnost upozna sa kulturom kosovskih Albanaca, određenom, između ostalog, i nasilnom politikom diktatora Slobodana Miloševića tokom devedesetih godina.

S druge strane, kao i prethodnih godina, jedna od ekstremno desničarskih organizacija Zavetnici najavljuje da će pokušati da ponovo spreči održavanje ovog festivala.

– Festival „Mirdita“ je velikoalbanski projekat koji već godinama u Beogradu promoviše tzv. kosovsku kulturu, kao autohtonu i isključivo albansku. Potpuno bi prihvatljivo bilo da je reč o predstavljanju običaja, kulture i tradicije albanske zajednice, čime bismo se bliže upoznali i možda bolje razumeli, ali ovde je reč o političkom festivalu koji finansira ministarstvo samoproglašene Vlade u Prištini. Cilj je da se postepeno tema članstva tzv. Kosova u Unesko učini prihvatljivom i izvesnom. Ako je Bogorodica Ljeviška njihova, zbog čega su je spalili?! – kaže za Danas Milica Đurđević, liderka Zavetnika.

Podsetimo, ova organizacija je učestvovala na parlamentarnim izborima, u junu ove godine, i na njima osvojila 1,6 odsto glasova, čime nije uspela da pređe cenzus.

Milicu Đurđević pitali smo zbog čega se njena organizacija predstavlja u javnosti tako da ih prepoznaju kao nekoga ko je spreman da širi mržnju i strah od sukoba zbog nacionalizma i netrpeljivosti prema pripadnicima drugih nacija, kulture i vere.

– Svake godine se plasiraju sadržaji u kojima se Srbi prikazuju kao zločinci, silovatelji, ubice i jedini krivci za sukobe na KiM. Podsećam da smo pre nekoliko godina sprečili dolazak Atifete Jahjage, koja je najavljena kao glavni gost festivala, predviđen da govori o masovnom silovanju Albanki na KiM. U toj relativizaciji istine nema ni pomena o zločinima OVK, etničkom čišćenju Srba i drugih nealbanaca, trgovini organima, gaženju međunarodnog prava, uzurpaciji teritorije jedne suverene države – smatra liderka Zavetnika.

Na primer, dodaje ona, oni nikad neće pomenuti „malu Jovanu koju su u selu Klečka pred majkom i bakom silovala braća Mazreku, a potom je ubila i zapalila“.

– Ubice su oslobođene 2002. na insistiranje Nataše Kandić, jedne od organizatora „predavanja“ o navodnom masovnom silovanju Albanki. Zamislimo da su nacističke organizacije u Izraelu organizovale promociju svojih „kulturnih vrednosti“ i nametanja svoje istorijske verzije, ili da je Islamska država otvorila svoj festival u centru Damaska. Osuda „Mirdite“ je mera naše savesti i svesti, koje očigledno nedostaju aktuelnoj vlasti u Beogradu – kaže Đurđević za naš list.

Na opasku Danasa da organizatori festivala podsećaju, dokumentuju i osuđuju sve zločine, što, razume se, podrazumeva i one koji su izvršeni nad pripadnicima srpske nacionalnosti, sagovornica Danasa kaže da nije videla do sada iznete objektivne analize, već pristrasno tumačenje, koje je u osnovi jednostrano i sa polaznom osnovom da je „Kosovo samostalna država“.

– Prisustvovala sam pre nekoliko godina otvaranju festivala i performansu u kojem muškarac u uniformi simulira silovanje nad Albankom. Žrtve nemaju naciju i veru. To nije samo moj politički, već pre svega ljudski stav. Verujem u suživot Srba i Albanaca, ali protiv ekstremista i propagande ću se boriti dok sam živa – tvrdi Milica Đurđević.

Prema rečima Marka Milosavljevića, ove najave pokušaja prekida festivala nisu nove.

– One predstavljaju dugotrajne pokušaje da se u istu ravan stavi festival koji daje perspektivu saradnje dva društva i onih koji bi svaku trunku zajedničkog Srbije i Kosova da zbrišu. Uprkos takvoj praksi, „Mirdita, dobar dan!“ okuplja već sedmu godinu zaredom ljude koje privlači umetnost i aktivizam, što će, nadamo se, biti osnov za bolje odnose Srbije i Kosova nego što su to oni danas – zaključuje Marko Milosavljević za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari