Figaro: U Vučićevoj Srbiji zloslutni kult generala Mladića 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ ČUKIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegove pristalice sve više odaju počast generalu Ratku Mladiću, poznatom „srebreničkom kasapinu“ osuđenom u Haškom tribunalu za genocid, ocenio je francuski list Figaro komentarišući crtež na kojem je prikazan Mladić na jednom zidu zgrade u Beogradu.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sada otvoreno brani ratnog generala Vojske Srbije Ratka Mladića, kojeg je Haški tribunal osudio za genocid“, naveo je današnji Figaro.

Pariski list je opisao nedavne incidente ispred murala u Njegoševoj ulici u Beogradu, prisustvo policije i privođenje aktivistkinje Aide Ćorović koja je mural, koji se pojavio pre nekoliko meseci, gađala jajima.

List naveo je da je potom funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije polio mural belim krečom, posle čega je grupa nepoznatih mladđh ljudi sa kapuljačama na glavi oprala kreč sa murala, a policija na to nije reagovala.

Francuski list je naveo da je pažnju javnosti skrenula Incijativa mladih za ljudska prava i to povodom 9. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv fašizma.

Figaro je naveo da je Vučić usvojio umereni ton i proevropski kurs da bi ponovo preuzeo vlast, ali podseća da je predsednik Srbije nekada bio član Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i ministar informisanja za vreme Slobodana Miloševića.

Međutim, ponovo je na videlo izašao pravi karakter onoga koji je 2007. godine lično uklonio ploču sa Ulice Zorana Đinđića, progresivnog premijera ubijenog 2003. godine, da bi je zamenio pločom Ratka Mladića, naveo je list aludirajući na Vučića.

Istoričar Milivoj Bešlin izjavio je da sadašnje vlaste uvode „fašizam, negiraju genocid u Srebrenici i vraćaju zemlju u devedesete godine“.

„Vlasti žele da pošalju poruku da su samo Srbi bili žrtve raspada Jugoslavije. Proces suočavanja sa prošlošću je stao od 2015. godine, kao i proces pomirenja sa susedima“, izjavila je Nataša Kandić, koja je osnivač Fonda za humanitarno pravo.

Umesto da učvršćuju mir, lideri Srbije i Republike Srpske dve godine razvijaju koncept „srpskog sveta“. Tako su Banjaluka i Beograd 15. septembra obeležili Dan jedinstva i srpske zastave, uz povorke pristalica, patriotske pesme i vojne vežbe, dodao je pariski Figaro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari