Fon Der Lajen razgovarala sa Vučićem o evropskom putu Srbije i potrebi deeskalacije na severu Kosova 1Foto: FoNet/Evropska komisija

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je preko Iksa, bivšeg Tvitera, da je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Atini ukazala na potrebu za „konstruktivnim pristupom kako bi se deeskalirala situacija na severu Kosova“.

Najviši zvaničnici Evropske unije, uključujući Fon der Lajen, večeras su u glavnom gradu Grčke imali neformalnu večeru sa liderima balkanskih zemalja povodom 20. godišnjice usvajanja Solunske deklaracije, a u fokusu sastanka bila je evropska budućnost Zapadnog Balkana.

Fon der Lajen je, kako je navela, razgovarala sa Vučićem o „napretku Srbije na njenom putu ka Evropskoj uniji“ i ocenila da je „bliža integracija EU i Zapadnog Balkana od vitalnog značaja, naročito s obzirom na rat Rusije protiv Ukrajine“.

Fon der Lajen je dodala da je u Atini razgovarala i sa predsednikom Kosova Aljbinom Kurtijem o „potrebi da se deeskaliraju napetosti na severu Kosovam“, o potrebi „ponovnog učešće u dijalogu (sa Beogradom), pod pokroviteljstvom Evropske unije“ i o „implementaciji sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“.

„Od vitalnog je značaja da se sruše barijere u regionu i da se Zapadni Balkan približi Evropskoj uniji“, navela je Fon der Lajen u tvitu u kojem je pisala o razgovoru sa Kurtijem.

Što se tiče neformalne večeri koja je održana u Atini, rekla je da joj je drago što je tu „kako bi se razgovaralo o evropskoj perspektivi naših suseda i partnera na istoku i zapadu Balkana“ i da će Evropska unija „nastaviti da ruši barijere između naših regiona“.

„Potrebno je da naše pijatelje, koji imaju aspiraciju da postanu članovi Evropske unije, privedemo sebi mnogo bliže i mnogo brže“, napisala je predsednica Evropske komisije.

Lideri sa Balkana i najviši zvaničnici Evropske unije okupiće se večeras u Atini povodom 20. godišnjice usvajanja Solunske deklaracije, a u fokusu sastanka biće evropska budućnost regiona.

Na neformalnoj večeri, čiji je domaćin grčki premijer Kirijakos Micotakis, bili su predsednici Srbije i Crne Gore, Aleksandar Vučić i Jakov Milatović, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačeski, predsedavajuća Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari