Fon Kramon objavila da je zatražena istraga: Birači zaslužuju da znaju šta se desilo 17. decembra 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Viola fon Kramon, izvestiteljka Evropskog partlamenta za Kosovo, napsala je na društvenoj mreži X da je zatražena nezavisna istraga u vezi sa izborima 17. decembra.

„Zatražili smo nezavisnu istragu. Birači imaju pravo da znaju šta se zapravo desilo na izborima 17. decembra“, napisala je Fon Kramon na nekadašnjem Tviteru.

Zapravo, svoju objavu, Fon Kramon je napisala iznad objave Karla Bilta, bivšeg premijera Švedske. Ona je podelila njegov post na X – u, na kom se vidi veliki broj ljudi sa protesta u Beogradu uz opis:

„Ogroman odziv u Beogradu danas popodne. Protestuje se zbog navodne prevare na nedavnim parlamentarnim i opštinskim izborima. Naročito na beoradskim opštinskim izborima postoje veoma ozbiljna pitanja. Njihov zahtev je da se ovi izbori ponište“.

Podsetimo, nakon izbora 17. decembra, opoziciona koalicija „Sbija protiv nasilja“ objavila je da su izbor pokradeni.

Dan nakon, 18. decembra, nositeljka ove koalicije Marinika Tepić stupila je u štrajk glađu, da bi joj se potom, u narednim danima pridužile još neke od kolega.

Od tog dana, zaključno sa 30. decembrom, svake večeri ispred Republičke izborne komisije (RIK) sa početkom od 18 časova, održavaju se protesti sa jasnim ciljem – poništenjem izbora.

Paralelno sa protestima ispred RIK – a, održani su i brojni studentski protesti (protesti mladih) na kojima se traži otvaranje biračkih spiskova.

U petak 29. decemebra u podne, započeo je štrajk studenata u trajanju od 24 časa koji se završio velikim protestom inicijative ProGlas „Ne pristajemo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari