(FOTO)Kako su Filip i Danica Karađorđević ugostili rumunskog princa i princezu? 1Printskrin Iks/F. Karađorđević

„Naše drage goste princa Nikolasa od Rumunije i princezu Alina Mariju sa porodicom odveli smo na Oplenac, u srce Šumadije kako bi im približili duh, tradiciju i kulturu našeg naroda i upoznali ih sa korenima Kraljevske porodice Karađorđević“, objavio je princ naslednik Filip Karađorđević.

„Poklonili smo se našim precima i upalili sveće na grobu Kralja Aleksandra I i Kraljice Marije, ličnostima koje su najviše doprinele ljubavi i prijateljstvu naša dva naroda, koje traje i danas. Biti njihov potomak služi nam na ponos ali nas čini obaveznim da živote posvetimo dužnosti otadžbini i radu u najboljem interesu njenih građana. Ova poseta organizovana je u tom cilju sa željom da još više učvrstimo naše prijateljstvo i povežemo naše porodice“, napisao je Filip Karađorđević na mreži Iks (nekadašnji Tviter).

Nakon obilaska crkve Svetog Đorđa i stalne postavke u kući Kralja Petra I, uputili smo se u Kraljevsku vinariju gde smo imali priliku da probamo najbolja šumadijska vina, na koja smo sa velikim ponosom ukazivali našim gostima, dodao je.

Zajednički trenuci i igra naših mališana u prelepom parku Zadužbine Kralja Petra I, veliki su blagoslov za naše kraljevske domove i predstavljaju budućnost, istakao je Filip Karađrođević a ostatak objave posvetio svojoj pretkinji, kraljici Mariji.

„Kraljica Marija (Minjon – kako su je zvali u rumunskoj kraljevskoj porodici) rumunska princeza i najvoljenija kraljica u istoriji srpskog naroda, iako poreklom nije bila Srpkinja, unela je mnoge naše narodne običaje na Kraljevski Dvor, donela je radost u našu porušenu otadžbinu, uzdigla svojim radom i humanošću kulturu i umetnost, podigla mnoge institucije i zdanja od najvećeg značaja, kao jedna od najvećih zadužbinarki.

Bila je posvećena majka i odana supruga, strašnim zločinom postala je udovica ali nije prestala da se bori za narod čija je kraljica bila, čak i onda kada je bila onemogućena da se vrati u Jugoslaviju. Prihvatila je sudbinu i vršila svoju dužnost do kraja, ponosno i dostojanstveno, kao kraljica kakva je i bila“, naveo je Filip Karađorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari