Francusko-nemački plan mera za saradnju opozicije nakon izbora: A, šta o njemu misle glasači Srbija protiv nasilja? 1Šetnja Srbija protiv nasilja Beograd Foto: Lazar Novaković

Stranke opozicione desnice od početka izborne kampanje insistiraju da se takozvani proevropski blok, okupljen u koaliciju Srbija protiv nasilja, izjasni o tome da li bi, ukoliko zauzmu pozicije vlasti, prihvatili ili odbacili francusko-nemački plan za rešenje kosovskog pitanja.

Francusko-nemački plan postao je osnovna jedinica mere za saradnju, koja ide čak do toga da se uslovljava podrška, odnosno moguće buduće ujedinjavanje sa ciljem obaranja režima Aleksandra Vučića, ukoliko proevropska opozicija ne kaže jasno da će odbaciti evropski predlog za rešavanje tog problema.

Zeleno-levi front i Pokret slobodnih građana ne usteže se da se izjasni po tom pitanju, smatrajući francusko-nemački plan dobrom podlogom za razvoj u smeru rešavanja problema, dok su ostali članovi te koalicije suzdržaniji.

Odnosno, izbegavaju na različite načine da se jasno izjasne, dok su neki prećutno, manje ili više, za neprihvatanje francusko-nemačkog plana.

Francusko-nemački plan mera za saradnju opozicije nakon izbora: A, šta o njemu misle glasači Srbija protiv nasilja? 2
M.Ilić

Francusko-nemački plan – od prihvatanja, preko neminovnosti do odbacivanja

Imajući u vidu izostanak jasnog stava koalicije Srbija protiv nasilja, jasno je i da se glasači te koalicije kreću od mišljenja da je taj plan dobar, preko utiska o neminosvnosti prihvatanja, do stava da bi ga trebalo odbaciti.

Prema rečima Vladimira Pejića, direktora agencije za istraživanje javnog mnjenja – Faktor plus, lista koalicije Srbija protiv nasilja je heterogena, odnosno unutar te koalicije ne postoji jedinstven stav po tom pitanju, kao što ne postoji jedinstven onih koji ih podržavaju i glasaće za tu listu na izborima.

– I to jeste možda i najveći problem te koalicije, ta heterogenost. Oni su se ujedinili, budemo iskreni, oko ideje da se obori Aleksandar Vučić sa vlasti. U ovoj situaciji kada se od njih traži jasan stav o kosovoskom pitanju izvesno je da im nije lako – smatra sagovornik Danasa.

Kako dodaje, postoje stranke koje su za prihvatanje francusko-nemačkog plana, kao što postoje i one koje su izrazito, ali i prećutno protiv tog plana.

– Desnica, naravno, ima pravo da insistira da se Srbija protiv nasilja jasno izrazi po pitanju Kosova, zbog mogućih budućih koalicija, čime stavlja u nebrano grožđe proevropsku opoziciju. Oni imaju jasan stav, a to je odbacivanje francusko-nemačkog plana, dakle imaju jasan stav o tome šta neće, ali, nedostaje njihov predlog za rešavanje problema – ističe Vladimir Pejić.

Dakle, napominje dalje, čini se da nije fer toliko insistirati da se Srbija protiv nasilja izjasni, stavljati ih uza zid, a da pritom desnica sama nema jasan plan po tom pitanju.

– Desnica na toj temi može i politički, zaista, profitira, a bez jasnog rešenja kosovoskog problema – zaključuje Pejić.

Podsetimo, Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke izjavio je nedavno da vlada koja bude obrazovana nakon izbora će morati da zabrani kopanje litijuma i da odbaci francusko-nemački predlog.

U suprotnom, istakao je, Narodna stranka neće učestvovati u toj vladi.

Na odbacivanju insistira i koalicija NADA (Novi DSS i POKS), kao i koalicija Dveri i Zavetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari