Frangeš: Uzrok nervoze oko Kosova je blizina mogućnosti da bude pomaka u dijalogu 1Foto: Printscreen

Specijalni izaslanik Slovenije za Zapadni Balkan Anžej Frangeš izjavio je kako se nada da je uzrok nervoze oko Kosova „blizina mogućnosti da bude pomaka u dijalogu, a ne da se nešto zaista dešava sa tablicma ili slično“ i ocenio da obe strane sada imaju lidere koji su dovoljno jaki da mogu doneti i primeniti teške odluke.

On je, u intervjuu za BBC na srpskom koji je objavljen danas, rekao da nemačko-francuski predlog za rešavanje odnosa Beograda i Prištine dolazi u trenutku dobro sklopljenih okolnosti.

„Mi smo u situaciji u kojoj, možda prvi put otkad je počeo dijalog, sa jedne i sa druge strane imamo lidere koji su dovoljno jaki u njihovim okruženjima i među biračima da mogu da donesu i primene teške odluke“, ocenio je Frangeš.

Upitan o svom tekstu iz 2004. godine, kada je o Kosovu pisao kao o „zoni sumraka“, Frangeš je rekao kako ne misli da je to „zona sumraka“ i da vidi svetlo, kao i da to svetlo treba da bude evropska perspektiva.

Govoreći o rokovima da Beograd i Priština približe stavove, Frangeš je ocenio da to nije pitanje jasnih rokova, da se ništa ne mora uraditi sutra ili prekosutra, ali da je jasno da vreme nije neograničeno.

„Ne znam da postoji direktan pritisak vremena, ali postoji neki vremenski prostor koji nije večit – mada nisam siguran da stvari mogu da budu gotove za nekoliko meseci“, rekao je Frangeš.

Govoreći o sankcijama Rusiji zbog napada na Ukrajinu, slovenački diplomata je rekao da svi žele da rat prestane što pre, a da su sankcije jedan od načina za to.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari