Direktor za informisanje u Unmiku Aleksandar Ivanko izjavio je juče na konferenciji za novinare da Garda svetog kneza Lazara, koja bi povodom Vidovdana trebalo da dođe na Kosovo, neće moći da pređe granicu. Ivanko je naglasio da je „međunarodna zajednica na Kosovu donela odluku da je Garda paramilitarna grupa kojoj Unmik i Kfor neće dozvoliti da uđe u Pokrajinu“, prenosi KIM radio iz Čaglavice.

Direktor za informisanje u Unmiku Aleksandar Ivanko izjavio je juče na konferenciji za novinare da Garda svetog kneza Lazara, koja bi povodom Vidovdana trebalo da dođe na Kosovo, neće moći da pređe granicu. Ivanko je naglasio da je „međunarodna zajednica na Kosovu donela odluku da je Garda paramilitarna grupa kojoj Unmik i Kfor neće dozvoliti da uđe u Pokrajinu“, prenosi KIM radio iz Čaglavice. Prema Ivankovim rečima bilo kakvo prisustvo Garde smatraće se kršenjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a „Unmik i Kfor neće tolerisati nošenje uniformi i izazivanje nemira na Kosovu“.
Najavljeni dolazak Garde svetog kneza Lazara na KIM bio je razlog da i NATO, kako prenosi Rojters, najavi da će sprečiti „samozvanu dobrovoljačku gardu“ srpskih nacionalista da obeleži godišnjicu Kosovske bitke na Gazimestanu“. Razlog su strahovi zbog mogućeg rizika od izbijanja sukoba s kosovskim Albancima, izjavio je nemački general Roland Kater, komandant Kfora. On je rekao i da Kfor sarađuje sa srpskim vlastima kako bi sprečili dolazak Garde na Gazimestan, kod Prištine. Komandant Garde cara Lazara“ Hadži-Andrej Milić poručio je juče da će 150 pripadnika garde sutra stići na Gazimestan i proglasiti „vidovdansku vladu nacionalnog spasa“.
– Najavili smo dolazak autobusa i dobili dozvole. Rečeno nam je samo da ne smemo ići u uniformama, jer će nam poništiti dozvole – rekao je Milić agenciji Beta.
Prema njegovim rečima sedamdeset mladića, pripadnika „garde“, juče je prodefilovalo Kosovskom Mitrovicom. Nosili su majice na kojima je pisalo „Garda cara Lazara“ i „Rat za oslobođenje Kosova i Metohije“.
– Niko nas ne može sprečiti da dođemo na Kosovo, idemo goloruki, u majicama, da dovršimo kosovsko-metohijski boj. U slučaju nereda i proglašavanja nezavisnosti Kosova u roku od dva sata naći ćemo se na svim kritičnim tačkama – rekao je Milić.
Izvori Danasa potvrđuju Milićevu izjavu da je deo garde prešao administrativnu granicu između KIM i centralne Srbije, ali i da je u severnom delu Kosovske Mitrovice došlo do incidenta između samih „gardista“.
Svetske agencije javljaju da je Kosovska policijska služba tokom prošlog vikenda u Vučitrnu uhapsila dve osobe zbog rasturanja letaka takozvane „albanske nacionalne armije“, na kojima je bila ispisana poruka da će pripadnici „Garde kneza Lazara prilikom dolaska na KIM 28. juna biti dočekani mecima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari