Gde je i šta radi danas Vojislav Koštunica, prvi demokratski izabrani predsednik SRJ i premijer Srbije u dva mandata? 1Lider DSS maše svojim pristalicama na protestu ispred Vlade protiv potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine. - Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Nekadašnji predsednik Savezne Republike Jugoslavije, premijer Srbije i lider Demokratske stranke Srbije, Vojislav Koštunica retko se pojavljuje u javnosti, ne daje izjave medijima, ne pohađa stranačke skupove, ne kometariše političke događaje.

S vremena na vreme pojavi se neka njegova neformalna fotografija, tek da podseti javnost kako danas izgleda prvi demokratski izabrani predsednik koji je skinuo sa višegodišnjeg trona Slobodana Miloševića, uz poruku „ko sme da vas pogeda u oči“.

Tako je Koštunica 2019. snimljen u prodavnici, na kasi jednog hipermarketa u Aranđelovcu. Sledeće godine je Željko Tomić, bivši funkcioner Demokratske stranke Srbije, na društvenoj mreži Tviter postavio fotografiju sa Koštunicom, 2022. bivši predsednik Jugoslavije i premijer Srbije uslikan je u Ljigu na književnoj večeri, a prošle godine i u društvu Velje Ilića. Sve u svemu po jedna fotografija godišnje.

I tako već devet godina on je daleko od očiju javnosti. Sve do nedavno dok ga aktuelni predsednik Srbije, Aleksandar Vučić praktično nije vratio u život.

I to sve zbog jednog Koštuničinog potpisa na peticiju Pokreta za odbranu Kosova i Metohije čija je glavna poruka bila – “ne ultimatumu, ne kapitulaciji“, koji se odnosio da nemačko-francuski plan za Kosovo.

Koštunica se tako našao na udaru predsednika Vučića, koji ga je javno upitao da objasni zašto je pustio 1.800 terorista iz zatvora i organizovao skup “Kosovo za patike”, kome je uzgred i sam Vučić prisustvovao.

I nakon te dvodnevne Vučićeve paljbe po njemu u Skupštini Srbije, Koštunica je ostao bez reči. Danas je pokušao da dobije njegov komentar, ali je on ostao dosledan svom višegodišnjem ćutanju.

Da podsetimo Koštunica se iz politike definitvno povukao 2014. godine kada je podneo ostavku na mesto predsednika DSS-a zbog loših rezultata ostvarenih na parlamentarnim izborima te godine, kada njegova stranka nije prešla cenzus.

Te iste godine napustio je DSS, stranku koju je osnovao 1992. godine, uz ocenu da je izborna skupština napustila ideju političke neutralnosti koju je zagovarao DSS. Tada mu je i veliki broj stranačkih kolega okrenuo leđa.

Mali broj njegovih bivših stranačkih kolega ostao je u kontaktu sa njim, a oni koji jesu navode da izuzetno poštuju njegovo mišljenje.

Tako je Koštuničino ime “uznemirilo duhove” kada ga je spomenuo u intervjuu za Nedeljnik, profesor Vladeta Janković, nakon što je i zvanično objavljena njegova kandidatura za gradonačelnika Beograda u februaru 2022. Upitan da li se konsultovao sa Vojislavom Koštunicom oko odluke da prihvati kandidaturu, Janković je odgovorio potvrdno.

“Jesam. Ja njega smatram ne samo nekim čiji sam bio dugogodišnji politički saradnik, već i ličnim prijateljem“, rekao je Janković i dodao da je uvek njegov savet i mišljenje smatrao dragocenim.

“Daleko od toga da sam se uvek sa svime slagao, ali bitno je da znam da misli čisto i bez predrasuda“.

Prijatelji koji su u kontaktu sa Koštunicom tvrde da živi vrlo povučeno i na relaciji selo Dragolj, Belanovica – Beograd.

Pre dve godine mediji su pisali da je nekadašnji predsednik SRJ i premijer Srbije sebi i novoj supruzi Ljiljani napravio brvnaru u zabačenim predelima sela Dragolj, blizu Gornjeg Milanovca. Kućica je na vrhu brda, nema ni struje ni vode, a jedine komšije su lisice, zečevi i divlje svinje.

Put do te njegove brvnare, kako su pisali mediji, posut je sitnim belim kamenjem, pored kojeg rastu divlje kupine, a u blizini je i manje jezero.

Mir, daleko od javnosti Koštunica nalazi, ipak, najčešće u obližnjem selu Belanovica, koje se nalazi na raskršću puteva za Rudnik, Aranđelovac i Ljig. Tu kuću sagradile su Koštuničina majka i tetka. Ova kuća je, za razliku od prethodne, mnogo raskošnija, ima prostrano dvorište i psa na ulazu. Koštunica u selu ima i zasade aronije, pa u vreme berbe okuplja prijatelje iz Beograda koji mu pomažu.

Bivši predsednik čestvo svoje prijatelje i goste vodi i u Struganik da vide gde je rođen veliki vojskovođa Živojin Mišić i da se bliže upoznaju sa srpskom istorijom iz tog vremena.

Inače, Vojislav Koštunica je na političku scenu stupio nakon petooktobarskih promena kada je postao predsednik Savezne Republike Jugoslavije. Nakon ubistva premijera Zorana Đinđića i vanrednih parlamentarnih izbora održanih u decembru 2003. godine, Koštunica je formirao Vladu Srbije i postao njen presednik.

Vodio je vladu tokom dva mandata, a njegov drugi mandat obeležilo je savezništvo sa Demokratskom strankom i G17 plus. Međutim njihova koalcija nije dugo trajala.

Njegov drugi mandat obeležile su stalne trzavice sa kolacionim partnerima oko pristupanja Srbije Evropskoj uniji, rešavanja problema Kosova i Metohije, privatizacije NIS-a i zakazivanja predsedničkih izbora.

Nakon tesne pobede kandidata DS Borisa Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora 2008. i Koštuničnog protivljenja potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, odnosi u koaliciji su poremećeni.

Kriza je privremeno rešena odlaganjem potpisivanja sporazuma na mesec dana. Nekoliko dana kasnije, 17. februara 2008, kosovski Albanci su jednostrano proglasili nezavisnost, te Koštunica ostaje upisan u srpskoj političkoj istoriji kao premijer za vreme čije vlasti se to dogodilo.

Ostavku je podneo 7. jula 2008. godine, a iz politike se definitvno povukao 2014. godine kada je podneo ostavku na mesto predsednika DSS-a zbog loših rezultata na parlamentarnim izborima. I u vreme dok je bio na vlasti retko je davao intervjue, a nakon povlačenja iz politike nije zabeležen nijedan njegov politički intervju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari