Janković: Samoreklamerski gest profesora Tomića 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

“Vojislav Koštunica se osam godina nije pojavljivao u javnosti. Živi skromno i povučeno, ne pokazujući bilo kakvu nameru da želi da se vrati u politiku i ne dajući povoda da želi da se kandiduje za predsednika Srbije. Pitanje je onda zašto ga uvlačiti u blato. Zato i mislim da je njegovo kandidovanje bio neinteligentan i prosto samoreklamerski gest profesora Zorana Tomića”, kaže za Danas profesor i nekadašnji Koštuničin saradnik Vladeta Janković.

Profesor Janković objašnjava da je pažljivo iščitao sve komentare na vest da profesor Pravnog fakulteta predlaže Koštunicu za predsedničkog kandidata i da je bio zgrožen.

“ Po pravilu svi komentari su bili odvratni i kretali su se od uvreda do ponavljanja kako je neobavešten. Koštunica koji je krajnje uzdržan i kontrolisan čovek, koji ni za koga nije rekao ružnu reč, u ovih dvadesetpet godina koliko se poznajemo, doživeo je ovih dana da ga razni nikogovići vređaju. Baš zato zameram profesoru Tomiću na njegovom gestu. Kandidovanje Koštunice nije bilo nimalo lucidno i nimalo inteligentno”, ističe Janković za Danas.

Da podsetimo redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dugogodišnji šef Katredre za javno pravo Zoran R. Tomić, predložio je ovih dana da Vojislav Koštunica bude predsednički kandidat na aprilskim izborima i da „svojim ugledom i delanjem doprinese zaustavljanju svekolikog propadanja naše države i društva“.

Prema njegovoj oceni, Koštunica je iskusan i hrabar političar, intelektualac prvoga reda, elitni pravnik vrhunskog obrazovanja, zvanja i znanja, dokazani je patriota, nije kompromitovan, neostrašćen je i stabilan, govori istinu i antipod je svakog kriminala i korupcije. „Kada je onomad bio u stanju da gotovo ‘iz senke’ pobedi jednog Slobodana Miloševića, zahvaljujući pored ostalog Đinđićevoj mudrosti i viziji, možda bi i na proleće u aktuelnom kriznom razdoblju za Srbiju mogao na kraju da dobije najviše glasova na predsedničkim izborima. Bar u drugom krugu glasanja“, procenio je Tomić.

Odmah nakon objavljivanja Tomićevog predloga usleduili su brojni komentari, kako na sajtu Danasa, tako i na društvenim mrežama

“Mogao bi i da pobedi, kad bi mu pokojni Đinđić “ pravio prtinu“ Da zna kuda ide, da ne zaluta, glasio je jedan od komentara, dok je u drugom pisalo : On je dobio izbore, a onda je SPS dobio kredibilitet.

U jednom od komentara pisalo je i da Koštunica ne zaslužuje da bude predsednik kućnog saveta i da je glavni krivac za izostanak 6. oktobra i vraćanje aveti crveno-crne koalicije. U komentarima Koštunica je optuživan i za raspad DOS-a, za stvaranje privredne mafije i rasprodaju preduzeća. Bilo je i retkih, pozitvnih komentara,od toga da je ugledan i pošten čovek, do zameranja profesoru Tomiću što “Koštunicu namešta na volej tabloidima”.

Inače, profesor i diplomata Vladeta Janković potvrdio je za Danas da je spreman da se nađe na poslaničkoj listi opozicije za predstojeće izbore, a da bi o kandidaturi za gradonačelnika Beograda morao dobro da razmisli.

“Ja prosto, ne samo zbog svojih godina, već i stručne spreme, nisam kvalifikovan da upravljam gradom, ali mogu da okupim stručnu i poštenu ekipu koja bi rasčistila ove gomile đubreta i nanosa koje ostaju posle Vesića“,ističe Janković i dodaje da možda nema organizacionih sposobnosti, ali da ima kvalifikacije da razlikuje „dobro od zla, lepo od ružnog“.

On je ranije za N1 rekao i da niko to njemu nije ni ponudio i zašto bi se onda istrčavao. “Morao bih da se konsultujem s porodicom, stručnjacima, lekarom na kraju krajeva“, naveo je bivši diplomata, dodajući da je spreman da, u granicama svojih mogućnosti, podrži borbu protiv ovog trulog i klijentelističkog režima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari