Profesor Tomić: Koštunica da bude predsednički kandidat i svojim ugledom zaustavi propadanje države 1Vojislav Koštunica Foto: EPA/SAŠA STANKOVIĆ

Redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dugogodišnji šef Katredre za javno pravo Zoran R. Tomić predložio je danas da i Vojislav Koštunica bude predsednički kandidat na aprilskim izborima i „svojim ugledom i delanjem doprinese zaustavljanju svekolikog propadanja naše države i društva“.

Prema njegovoj oceni, Koštunica je iskusan i hrabar političar, intelektualac prvoga reda, elitni pravnik vrhunskog obrazovanja, zvanja i znanja, dokazani je patriota, nije kompromitovan, neostrašćen je i stabilan.

Pošten je i govori istinu. Antipod svakog kriminala i korupcije, istakao je u pisanoj izjavi Tomić, koji smatra da je Koštunica u narodu poznato i većinski omiljeno, provereno lice, trezven, častan i dostojanstven.

„Kada je onomad bio u stanju da gotovo ‘iz senke’ pobedi jednog Slobodana Miloševića, zahvaljujući pored ostalog Đinđićevoj mudrosti i viziji, možda bi i na proleće u aktuelnom kriznom razdoblju za Srbiju mogao na kraju da dobije najviše glasova na predsedničkim izborima. Bar u drugom krugu glasanja“, procenio je Tomić.

Kako je protumačio, ako Koštunica pristane da se zarad opšte koristi politički aktivira i uđe u predsedničku trku, tako nešto ne bi škodilo ostalim opozicionim kandidatima.

Čak bi, uveren je Tomić, povećalo izglede za još jedan krug nadmetanja između onih koji bi pri prvom pokušaju dobili najviše glasova, uključujući tu nesumnjivo i Vučića, ali ne i natpolovičnu većinu svih birača.

„Pa da se u sledstvenom drugom cugu svesrdno i jedinstveno podrži najpopularniji opozicioni kandidat. Možda baš Koštunica. Ovako, bez Koštunice, protiv Aleksandra Vučića slabi su izgledi bilo koga već u prvom krugu“, prognozira Tomić.

Kako je objasnio, „svojevoljna pauza Koštunice u pojavljivanju na javnoj sceni mogla bi da bude blagotvorna, i za njega, još više za današnju Srbiju i najveći broj nas“.

On tvrdi da bi bio rizik, bumerang za bilo koga, da Koštunicu eventualno „provlači kroz toplog zeca“ i naglašava da mu je, osim legendarne i preuveličane „neobaveštenosti“, teško išta prigovoriti na bilo kojem, naročito na moralnom planu.

Dovođenje njegovog imena u bilo kakvu vezu sa ubistvom premijera Đinđića „sramno je i prozirno, apsolutno proizvoljno“, ocenio je Tomić, koji smatra da bi Koštunica, kao šef države, nesumnjivo postupao strogo u nacionalnom i državnom interesu.

Koštunica bi poštovao ljudske slobode i prava, Ustav Srbije i međunarodne standarde. Domaće običaje i crkvu, ali i najsvetlije evropske vrednosti, procenio je on, ali je za njegovu pobedu potrebno da ga odlučno podrži respektabilni deo opozicije, ali i nezanemarljiv broj pristalica sadašnje vladajuće garniture.

„Plus – da ga bar ne opstruiraju, ako mu ne bi i pomogli, odlučilački inostrani faktori. Pritom bi Koštunica bio nestranački kandidat, kako ponajviše i dolikuje državnom poglavaru“, obrazožio je Tomić.

Kako je zaključio, Koštunica je, sve u svemu, „nesumnjivo ličnost koja u sebi sadrži ono najbolje, sjedinjeno nacionalno i građansko, političko i državničko“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari