GDF: Vučićeva reakcija na akciju kosovske policije najava aktivnosti koje mogu biti opasne za region 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Građanski demokratski forum (GDF) osudio je danas upotrebu sile na severu Kosova u kako se navodi, legitimnoj istrazi šverca i drugih nezakonitih radnji, kao i reakcije srpskih zvaničnika koje je optužio za „nepromišljeno i neodgovorno ponašanje čije posledice mogu biti pogubne“.

Predsednik GDF Zoran Vuletić ocenio je da postupci predsednika Aleksandra Vučića povodom jučerašnjeg nasilja na severu Kosova „u potpunosti osvetljavaju prave razloge intenzivnog naoružavanja poslednjih godina i dokazuju da vlast rešenje kosovskog problema, iako stalno govori o miru, više vidi u upotrebi sile nego u razgovorima i kompromisu“.

„Ima istine u analizama poznavalaca prilika na Kosovu da je akcija kosovske inspekcije i policije trebalo da posluži Aljbinu Kurtiju za jačanje rejtinga pred lokalne izbore u nedelju i da je zato bila gruba i opasna po živote ljudi. Međutim, odgovor Vučića i njegovih najbližih saradnika, još više je politizacija nemilog događaja i najava aktivnosti koje mogu da budu vrlo opasne po ceo region“, ocenio je predsednik GDF.

Vuletić je dodao da Vučićev razgovor sa Srbima sa Kosova u Raški kao i obraćanje pripadnicima Žandarmerije u Kraljevu, „nisu samo izraz brige za srpsko stanovništvo na severu Kosova, već očigledno korišćenje situacije za najavu upotrebe sile“.

„Uverenje da će vojnici izvršiti svetu dužnost ako ih država pozove i da će u tome pobediti, takođe je deo predizborne kampanje predsednika Srbije, ali ima i mnogo šire implikacije, od svesne najave oružanih sukoba do mogućeg testiranja kako će Rusija i još po neko, reagovati u tom slučaju“, ocenio je predsednik Građanskog demokratskog foruma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari