GIK: Broj lista sličan kao pre četiri godine 1Foto: Beoinfo

Predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić rekao je danas da su proglašene 24 izborne liste za odbornike Skupštine grada Beograda.

On je na konferenciji za novinare precizirao da je broj lista skoro isti kao i na gradskim izborima 2014. godine.

– Ostalo je trinaest dana do dana održavanja izbora, koji su zakazani za 4. mart. Sve tehničke pripreme sprovedene su u skladu sa zakonom, uputstvom i rokovnikom – istakao je Lukić.

Ukupan broj birača na teritoriji grada Beograda koji imaju pravo glasa i koji su upisani u izvod Jedinstvenog biračkog spiska iznosi 1.606.693, naveo je Lukić, i uporedio da je prošle godine na predsedničkim izborima taj broj bio veći i iznosio je 1.620.648. U poređenju sa gradskim izborima 2014. ukupan broj upisanih birača sada je za oko osam hiljada veći, te je reč o neznatnoj razlici, naglasio je Lukić.

Predsednik Gradske izborne komisije je istakao da svi ovlašćeni predlagači izbornih lista imaju pravo na određivanje proširenih sastava biračkih odbora, te će na svakom biračkom mestu biti otprilike tridesetak ljudi, koji će prisustvovati srovođenju izbora i utvrđivanju rezultata. Takođe, uvedeno je i da svi predstavnici predatih izbornih lista koji nemaju pravo na prošireni sastav, imaju pravo da odrede svoje posmatrače i ovlašćena lica koji će pratiti proces primopredaje izbornih materijala između GIK-a i biračkih odbora, kao i proces primopredaje biračkih materijala između biračkih odbora i koordinatora GIK-a, koji će biti u gradskim opštinama.

– Na taj način su obezbeđeni potpuna transparentnost i kontrola izbornog procesa – ocenio je Lukić.

On je dodao da je Gradskoj izbornoj komisiji osnovni cilj da volja građana u potpunosti  „bude materijalizovana” u izborne rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari