Glasali za smenu vlasti u Tutinu, pa najavili opoziciono delovanje 1Foto: Opština tutin

Odbornici Stranke pravde i pomirenja (SPP) glasali su juče za smenu opštinske vlasti u Tutinu, i odmah najavili da će, u lokalnom parlamenu, biti opozicija.

Razlog je što nova skupštinska većina nije prihvatila zahtev te partije da ispravi nepravdu prema muftiji Zukorliću.

Poverenik SPP za Tutin, Mersudin Kurtanović je podršku novoj vlasti uslovio ispunjavanjem jednog od četiri zahteva.

Zahtevao je da se proglasi trodnevna žalost, jer to nije učinjeno kada, je pre nešto više od dve godine, preminuo muftija Zukorlić; da se 6.novembar, dan njegove smrti, proglasi Danom sećanja na muftiju Zukorlića, kao i da se proglasi posthumno počasnim građaninom Tutina ili da mu se oda javno priznanje za sve što je uradio u Sandžaku.

Skupštinska većina je odbila sve predloge i Kurtanović je obavestio javnost da će SPP u lokalnoj skupštini delovati opoziciono.

Za poznavaoce političkih prilika unutar bošnjačkog korpusa, smena vlasti SDA Sandžaka u tutinskoj opštini bilo je samo pitanje vremena.

Partija Sulejmana je, skoro trodecenijsku vlast, izgubila, konačno, u svom najtvrđem uporištu.

Do poslednjih izbora , imala je apsolutnu vlast. Pre četiri godine osvojila je 16, od 37 odborničkih mandata, i morala je da pravi koaliciju, koja je nekoliko puta prekomponovana.

U tim koalicijama bile su sve političke opcije, koje sada čine novu većinu, osim SPP.

U tutinskoj SDA, prvo su bile unutarpartijske nesuglasice, u čije rešavanje su uključila i partijska centrala iz Novog Pazara.

Bez stranačkog članstva i funkcija u lokalnoj samoupravi ostali su kadrovi sa Donje Pešteri, gde je bilo najtvrđe uporište SDA Sandžaka.

To je bio „vesnik“ pada SDA vlasti.

Skupština nije zasedala, i više od šest meseci, zbog nedostatka kvoruma. Dolazilo je samo 18 odbornika Ugljaninove partije. Iako, nisu imali kovorum, nezakonito su određivali termine za zasedanje skupštine, odlagali ih i ponovo zakazivali.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, opozicija je redovno obaveštavala o kršenju odredaba Zakona o lokalnoj samoupravi, po kojima između dva zasedanja lokalne skupštine može da bude tri meseca, i traženo je uvođenje privremenih mera i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora. Reakcije iz Ministarstva su izostale.

Ugljanin je, pre godinu dana, najavio „stvaranje stabilne skupštinske većine“ u Tutinu sa SPP, koja ima 11 odbornika.

Kraj pregovora je najavljivan za kraj prošlog februara, pa marta.

„Stabilne skupštinske većine u sandžačkim opštinama“ ostale su u verbalnoj opciji, ali od one u Tutinu nije ostalo ništa.

Spekulisalo se da se tutinski odbor SPP podelio oko te koalicije. Jedni su bili za, a drugi, okupljeni oko jakih privatnih preduzetnika, protiv, jer lideru SDA nisu mogli da oproste „razbijanje Islamske zajednice (IZ) u Srbiji“, jer mu to nije opraštao ni muftija Zukorlić.

Tek, posle jučerašnjeg stvaranja nove vladajuće većine u Tutinu, potvrđene su frakcije unutar tutinske SPP.

Prema pisanju portala, bliskog toj partiji, 11 odbornika glasalo je za smenu predsednika opštine Saliha Hota.

Iako je, poverenik Kurtanović saopštio da su njegovi odbornici glasali samo za smenu predsednika, ali da ne podržavaju novi vlast, portal navodi da je u novoformiranoj koaliciji ostalo 10 odbornika SPP iz dve frakcije.

Novu vlast u Tutinu čini 10 odbornika SPP, 5 grupe građana „Tutin na prvom mjestu“, odakle je novoizabrani predsednik opštine Bajro Gegić, 2 odbornika Sandžačke demokratske partije (SDP), jedan iz SNS i jedan odbornik, koji je napustio SDA Sandžaka.

SDA Sandžaka nije prihvatila uslovljavanje SPP da u Sjenici raskine koaliciju sa SDP.

U sjeničkoj opštini dve najstarije bošnjačke partije, SDA Sandžaka i SDP, napravile su novu skupštinsku većinu i smenile predsednika sjeničke opštine Muniba Mujagića.

Tutin je očigledna osveta SPP Ugljaninovoj partiji za Sjenicu.

Nova tutinska vlast trebalo bi da sačeka redovne lokalne izbore na proleće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari