Godfri odlazi sa mesta ambasadora SAD pre isteka mandata? 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Entoni Godfri mogao bi uskoro da bude opozvan pre isteka mandata, u okviru smene garniture američkih diplomata zaduženih za Balkan, saznaje Danas nezvanično iz više diplomatskih izvora.

Godfri bi sa ambasadorskog mesta mogao da ode samo dve godine nakon što je na tu funkciju postavljen u oktobru 2019. godine.

Kako navode naši izvori, na ovo mesto bi mogao da dođe neko blizak Gabrijelu Eskobaru, koji je nedavno imenovan za zamenika pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta, a pre toga je obavljao funkciju zamenika šefa misije u Ambasadi SAD u Beogradu. Metju Palmer, koji je na ovoj funkciji bio pre Eskobara, imenovan je za američkog izaslanika za izborne reforme u Bosni i Hercegovini.

Ove promene diplomatskih predstavnika na Balkanu tumače se kao nastojanje Bajdenove administracije da ojača prisustvo SAD u regionu i aktivnije se uključi u rešavanje odnosa Beograda i Prištine, zbog čega je nedavno Gabrijel Eskobar i boravio u Briselu, gde se vodi dijalog dve strane pod okriljem EU.

Eskobar je tokom svog boravka u Ambasadi u Beogradu, kako tvrde upućeni, u obavljanju diplomatskih dužnosti bio agilniji i od samog Godfrija, te je njegovim odlaskom nastala potreba za novim diplomatom koji će i javno biti prisutniji, a možda i kritički nastrojeniji prema vlastima u Beogradu.

– Smena Godfrija dolazi u sklopu promene postavke vodećih diplomata SAD za Balkan – nakon što je Eskobar imenovan na funkciju koju je niz godina obavljao Metju Palmer, a Palmer dobio funkciju u BiH, Bajdenova administracija u Beloj kući želi da završi sa ovim procesom i postavi za ambasadora u Beogradu nekoga ko će intenzivnije zastupati interese SAD – smatraju naši sagovornici iz diplomatskih krugova.

Za Godfrija se u domaćoj javnosti ustalilo mišljenje da je previše „blag“ u kritici srpskih vlasti, te da se više bavi isprobavanjem kulinarskih specijaliteta iz Srbije o kojima često tvituje, nego što se bavi stanjem demokratije i ozbiljnim političkim temama.

Medijima su se već pronele spekulacije da bi Godfri mogao da napusti Srbiju uskoro, a slede i nagađanja ko bi mogao da dođe na njegovo mesto.

Među glavnim kandidatima za tu funkciju, kako piše portal Nova.rs nalazi se i Džes Bejli, koji je bio na mestu ambasadora SAD u Skoplju 2017. godine, u vreme izbijanja afere prisluškivanja srpskih diplomata, što je završeno povlačenjem celokupnog osoblja ambasade Srbije.

Iz ambasade SAD do objavljivanja ovog teksta nismo dobili potvrdu ili demantovanje navoda o smenama u diplomatskom vrhu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari