Gogić o poseti izaslanika EU u vreme Vidovdana: Lajčak pristupa medijatorskom poslu na "školski način" 1Ognjen Gogić; Foto: YouTube/Printscreen/Slobodno Srpski

– Lajčakove posete Kosovu i Beogradu su prvenstveno vezane sa nedavno dogovorenu mapu puta za sprovođenje sporazuma o energetici. Taj dogovor podrazumeva čitav niż radnji koje treba da preduzmu i srpska i albanska strana i to u relativno kratkim rokovima, kaže za Danas politikolog Ognjen Gogić.

Gogić kaže da specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak verovatno želi da se uveri u spremnost strana da sprovedu dogovoreno i da ih podseti na obaveze koje su preuzele.

– Dolazak u vreme Vidovdana je puka slučajnost. Lajčaku nije ostalo puno vremena pre završetka mandata da bi obraćao naročitu pažnju na datume i njihovu simboliku. U srpskim sredinama na Kosovu se održavaju brojne vidovdanske svečanosti. Pitanje je hoće li Lajčak posetiti ijednu od njih, kaže naš sagovornik.

Gogić smatra da Lajčak tokom svojih poseta inače nastoji da se susretne sa širim krugom aktera, jer pored predstavnika vlasti, koju su zaduženi za sprovođenje preuzetih obaveza, Lajčar se susreće i sa opozicijom ali i sa civilnim društvom. Srbija sada ponovo ima parlamentarnu opoziciju tako da Lajčak ima legitimne sagovornike sa te strane.

– Lajčak pristupa medijatorskom poslu na „školski način”. Jedna od osnovnih stvari koju svaki medijator treba da zna jeste da postoji dug put od postizanja dogovora do njegovog sprovođenja u praksi. Da bi dogovor bio sproveden, potrebno je da u društvu postoji što šira saglasnost. Ako postoji snažno protivljenje, vlast možda neće biti u stanju da sprovede ono što je dogovoreno. U Srbiji je nakon aprilski izbora došlo do promene odnosa snaga između vlasti i opozicije, a čini se da se političko klatno pomerilo u desnu stranu. U tom svetlu, EU sada ima više razloga nego pre da se zapita da li će naprednjačka vlast biti u stanju da sprovede sve ono što dogovori, navodi Gogić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari