"Raspravi o NATO bombardovanju Srbije nije mesto u Savetu bezbednosti UN": Gogić izneo razloge zbog kojih je predlog Rusije u SB UN odbačen 1foto: Printscreen/UN Web TV

Politikolog Ognjen Gogić navodi za Danas da raspravi o NATO bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine nije mesto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, jer je reč o istorijskoj temi, a ne o nečem aktuelnom, te da bi Srbija trebalo da zauzme rezervisan stav po pitanju odbijanja u SB UN da se ova rasprava, koju je predložila Rusija, nađe na večerašnjem dnevnom redu.

„Bio bih iznenađen da je to stavljeno na dnevni red i upravo iz razloga koje je Francuska navela. To je ipak istorijska tema, a SB UN bi trebalo da razmatra aktuelna pitanja koja ugrožavaju mir i bezbednost. To me podseća na situacija kada su hteli da usvoje Rezoluciju o Srebrenici povodom godišnjice, pa je Rusija uložila veto. Tada jeste bilo rasprave, ali istorijske teme nisu za SB UN, pogotovo jer takvih istorijskih događaja ima pregršt“, kaže on.

Smatra da je Rusija ovim predložila ovu raspravu kako bi relativizovala svoju invaziju na Ukrajinu i izjednači je sa NATO bombardovanjem Srbije. Rusija je to učinila isključivo iz svojih razloga, navodi.

Gogić kaže da su činjenica da je NATO bombardovanje ipak istorijska tema, ali i da bi postojala mogućnost da Rusija to iskoristi za svoje interese u ratu s Ukrajinom, dva razloga zbog kojih je SB UN ovakav predlog odbacio.

„Nije imalo smisla staviti na raspravu nešto što se desilo pre 25 godina, to bi eventualno bilo tema za Generalnu skupštinu UN, koja bi mogla onda donese određenu rezoluciju povodom godišnjice od bombardovanja“, ocenjuje ovaj politikolog.

Predstavnik Francuske tokom rasprave koja je prethodila proceduralnom glasanju naveo je da pitanje NATO bombardovanja SR Jugoslavije ne predstavlja pitanje međunarodne bezbednosti, na šta mu je predstavnik Rusije naveo da pitanje Kosova jeste pitanje međunarodne bezbednosti. Usledio je odgovor Francuske da je ovakav stav kontradiktoran jer upravo Rusija nije želela da uključi Kosovo* u ovu raspravu.

Gogić, komentarišući ove argumente, kaže da bi onda predlog Rusije trebalo da bude povezan sa nekim aktuelnim trenutkom, kao što je bio slučaj pre nekoliko sedmica kada se u SB UN na predlog Srbije raspravljalo o odluci Prištine da ukine dinarski platni promet.

„Srbija je dobila tu priliku iako nije stalna članica UN. Da je Rusija pružila neku aktuelnu temu za Balkan i Srbiju bilo bi možda drugačije. Može da se kaže da se posledice NATO bombardovanja vide i danas, ali ne i da je to pitanje aktuelno i da je uzrok sadašnje krize na Kosovu“, navodi.

SB UN
foto: Printscreen/YouTube/Euronews Serbia

On kaže da je Beograd bio uzdržan i do sada po ovom predlogu Rusije, te da se nije pridružio njenom zahtevu.

„Predstavnici Srbije poslaće poruke domaćoj javnosti, reći će da su opet svi protiv nas i koristiće za narativ koji je već plasiran povodom godišnjice bombardovanja. Na međunarodnoj areni će to biti umerenije i uzdržanije, pogotovo da ne bi Srbija ugrozila svoju poziciju nakon što je dobila podršku Zapada po pitanju odluke o dinaru. Bilo bi suludo da se sada upute neke oštre reči“, kaže naš sagovornik.

Upitan kako će Rusija odbijanje njenog predloga iskoristiti, Gogić odgovara da će ova priča uskoro da izbledi, ali da će Rusija da pošalje poruke o „licemerju Zapada“.

„Sigurno će da nekako nađu uporište za svoje stavove o Zapadu i u ovome“, kaže Gogić.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odbacio je večeras nakon glasanja predlog Ruske Federacije da se na današnjem zasedanju raspravlja o NATO bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine. U Njujorku su bili predstavnici Srbije – ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ambasador u Vašingtonu Marko Đurić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari