Savet bezbednosti UN odlučio da ne raspravlja o NATO bombardovanju SR Jugoslavije 1foto EPA-EFE/JUSTIN LANE

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odbacio je nakon glasanja predlog Ruske Federacije da se na današnjem zasedanju raspravlja o NATO bombardovanju Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine.

Nakon rasprave agenda je stavljena na glasanje – tri glasa za, nula protiv, a 12 uzdržano. Agenda time nije usvojena, jer nije dobila dovoljan broj glasova, navela je predsedavajuća.

Kako je tekla rasprava?

Predstavnik Francuske u Savetu Bezbednosti UN rekao je da Savet nema obavezu da uvaži tačku dnevnog reda ispostavljenu od strane samo jedne zemlje članice, te da ova zemlja odbija zahtev Rusije da se na današnjoj sednici govori o NATO bombardovanju SR Jugoslavije.

Dodao je da Savet smatra da ovo pitanje ne predstavlja pitanje međunarodne bezbednosti, te da Savet nije dužan da se njime bavi.

Ruski predstavnik je naveo da je pitanje Kosova pitanje međunarodne bezbednosti, ali predstavnik Francuske je istakao da je to kontradiktorno budući da Rusija nije htela da uključi Kosovo u ovu raspravu.

Francuski predstavnik je dodao da Rusija na ovaj način želi da opravda svoju agresiju na Ukrajinu.

Predstavnik Rusije, koja je i predložila ovu sednicu, zatim je naveo da se ne slažu sa onim što je predstavnik Francuske izneo. NATO agresiju je u svom izlaganju okarakterisao kao ilegalnu, te je rekao da se predsedavajući Japan složio sa ovim dnevnim redom.

On je zatražio da se glasa ko od članova SB UN je protiv ovakvog dnevnog reda.

Predstavnica Japana navela je da će agenda biti stavljena na glasanje, na šta je predsednik Rusiej replicirao da bi pitanje trebalo da glasi ko je protiv agende.

Predstavnik Francuske odbacio je navode ruskog kolege da je bio konsultovan o agendi sednice, rekavši da su bili samo konsultovanu o održavanju sednice.

Savet bezbednosti UN odlučio da ne raspravlja o NATO bombardovanju SR Jugoslavije 2
foto: Printscreen/UN Web TV

Pre glasanja, nastupila je kratka rasprava predsavnika Rusije i Sjedninjenih država kada je predtavnik SAD konstatovao da je njegova misija pokušala da se konsultuje sa ruskom delegacijom, ali da je njihov zahtev bio je odbijen, ali i da nije bilo konsultacija ni sajednom stalnom članicom SB UN.

Predstavnik Rusije odgovorio je da ne razume o čemu je predstavnik SAD govorio i konstatovao da su nesuglasice oko sastanka postojale, ali da to neopravdava „neadekvatnu reakciju“ Sjedinjenih država na današnjem sastanku. Predstavnik Sjedinjenih država je nakon toga ponovo zatražio reč i ponovio „Mi smo hteli da razgovaramo sa rusijom, ali rusija nije htela da razgovara sa nama“.

Predsedavajuća je navela da smatra da je u redu da se stavi agenda na glasanje.

Predstavnik Rusije naveo je da je napravljena politička kordinacija ovog sastanka, da su obavešteni srpski predstavnici i da su danas saznali da će Francuska da pokušati da ospori održavanje sednice s ovim dnevnim redom.

Nakon glasanja, predstavnik ruske delegacije izrazio je žaljenje zbog ishoda glasanja i rekao da se posledice NATO bombardovanja i dans osećaju na Balkanu i nakon 25 godina od bombardovanja. Naveo je da je ova vojna operacija ovog „odbrambenog saveza“, kako je u više navrata nazvao NATO sa primetnom dozom cinizma, primer za rušenje međunarodnog pravnog poretka.

Predstavnik Francuske ponovo je zatražio reč i zaključio da je Savet održao proceduralno glasanje na kom je izglasano da se sastanak neće održati, te pozvao predsedavajuću da prekine „ovaj ne-sastanak“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari