Ivica Dačić iz Njujorka: Još se ne zna da li će biti zasedanja Saveta Bezbednosti UN o NATO bombardovanju SRJ 1foto EPA-EFE/JUSTIN LANE

Zasedanje Saveta Bezbednosti UN o NATO bombardovanju SR Jugoslavije, kako je javio RTS, zakazano je za večeras u 20 časova po srednjeevropskom vremenu. Međutim, zvanično održavanje ove sednice još nije potvrđeno.

Naime, kako je istaknuto na sajtu Saveta Bezbednosti, prva tačka zasedanja je usvajanje dnevnog reda, a druga pitanje pretnje međunarodnom miru i bezbednosti, a kako je preneo RTS, i dalje nije poznat format u kom će sednica biti održana niti da li će biti otvorena za javnost.

O neizvesnosti formata predstojeće sednice svedočio je iz Njujorka i Ivica Dačić.

Ministar spoljnih poslova u tehničkom mandatu izjavio je uoči početka sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da se još ne zna da li će biti zasedanja, koje bi – na inicijativu Rusije – trebalo da bude posvećeno dvadesetpetogodišnjici NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

„Sednica je zakazana za danas u 15 sati po njujorškom vremenu, međutim – postoje najave da će neke zapadne zemlje tražiti proceduralno glasanje o tome na početku, a to znači pre usvajanja dnevnog reda, tako da je za sada neizvesno da li će sednica biti održana“, objasnio je Dačić.

Prema njegovim rečima, sednica bi trebalo da bude održana po internom dogovoru između velikih sila, stalnih članica Saveta bezbednosti, da jedne drugima ne osporavaju zahteve za takve sednice.

„Nije isključeno, kao što se desilo i pre 25 godina, da se napravi neki presedan koji nije uobičajen u radu Saveta bezbednosti“, ocenio je Dačić.

Istakao je da su predstavnici Srbije „u svakom slučaju tu“ i da ako neko želi da ih čuje govoriće na sednici Saveta bezbednosti, a ako ne žele da ih čuju – govoriće u zgradi Ujedinjenih nacija.

„To je nešto od čega oni sigurno ne mogu da pobegnu, a to je da se pre 25 godina desilo kršenje međunarodnog prava, da je prvi put izvedena vojna intervencija jedne regionalne organizacije protiv jedne suverene zemlje bez odluke Saveta bezbednosti“, rekao je Dačić.

Ocenio je da je to jedna protivpravna situacija koja se ne može pravdati bilo kakvim drugim razlozima, jer kada se ubijaju civili onda ne može biti reči o tzv. humanitarnoj intervenciji.

„Ne znam zašto bi nekome smetalo da se održi ovakva sednica, ali očigledno je da neki i dalje ne žele da čuju našu stranu u vezi onoga što se desilo pre 25 godina“, napomenuo je Dačić.

Kada je reč o proceduri zakazivanja sednice i primedbama na dnevni red, Dačić je upitao zar oni koji su hteli nisu mogli da ulože prigovor pre pet ili sedam dana, jer nije sednica zakazana jutros.

Zašto je došlo do toga da svi dolazimo ovde, a da onda ipak ne bude sednice? To govori o tome da se ne želi igrati otvorenih karata. Mi nemamo šta da krijemo, mi bismo sve to rekli i da ima sednice i da ne nema sednice, poručio je Dačić.

Ovoj sednici prisustvovaće ministar spoljnih poslova i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, kao i stalni predstavnik Srbije u Ujedinjenim Nacijama Nemanja Stevanović i ambasador u Vašingtonu Marko Đurić.

Dačić je ranije izjavio da postoje najave zapadnih zemalja koje poručuju da delegacija Srbije „ne dolazi bespotrebno“ jer sednice verovatno neće biti i da to znači da bi te zemlje mogle da iniciraju glasanje o proceduri, prenosi Sputnik.

Nacrt dokumenta koji je prošle nedelje usvojila ruska Državna duma, a kojim bi trebalo da se obrate UN večeras, poziva ovu intituciju da osudi NATO agresiju na SR Jugoslaviju i ocenjuje da je ovom vojnom operacijom stvorena pretpostavka za nove vojne akcije širom sveta pod maskom navodne borbe za vrednosti slobode i demokratije.

Vazdušni napadi NATO-a na SR Jugoslaviju, izvršeni bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, trajali su od 24. marta do 10. juna 1999. godine. Tokom ovog perioda poginulo je više od 2.500 ljudi, uključujući 87 dece, a načinjena je šteta u vrednosti od sto milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari