Gojković : Ova poseta je istorijski čin  1Foto: Kabinet predsednice Skupštine

“Poseta  delegacije  Kolegijuma oba Doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine  parlamentu Srbije je istorijski čin  i to iz dva  razloga.

Prvi je što je ovo prvi put u istoriji bilateralnih odnosa Srbije i BiH  da je došlo do posete parlamentarne delegacije Srbiji, koju čine svih šest članova, a osim toga ovo  je prvi put uopšte i da je Parlament BiH u punom sastavu posetio jednu državu “ , ocenila je Maja Gojković , predsednica Skupštine Srbije nakon susreta sa  parlamentarnom delegacijom BIH, koja je u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Gojkovićeva je  novinarima u parlamentu Srbije rekla da je 9.maj poseban dan za sve u Evropi, Dan pobede, kada je pobeđen fašizam, kada su svi narodi koji su se borili za slobodu uspeli da oslobode Evropu i svet od pošasti koja se nadvila nad svima u određenim istorjiskim okolnostima.

“Zaista nema boljeg načina da Srbija i BiH i parlamenti obeleže ovaj dan nego međusobnim razgovorom, dijalogom i simboličnom porukom pokazivanja kako Srbija i BiH žele da grade svoje odnose u budućnosti”, istakla je Gojkovićeva i dodala da je biti predstavnik građana koji žive u Srbiji i BiH posebna privilegija, ali i obaveza da se  razgovorima i konkretnim dogovorima se unaprede bilateralni odnosi.

Prema njenim rečima sa delegacijom  oba Doma  Parlamentarne skupštine BIH razgovarala je o zajedničkim spoljnopolitičkim ciljevima obe države, a to je punopravno članstvo u EU.  Rekla je da Srbija iskreno podržava nastojanje BiH da postane kandidat za članstvo u EU i na tom putu će imati svu političku i tehničku pomoć, kako Skupštine, tako i čitave države Srbije”.

Tokom razgovora , kako je navela, bilo je reči i o regionalnoj saradnji i u tom kontekstu  Srbija smatra da je BiH država koja je njen najbliži partner, sused i želi da čvrsto sarađuje, kako sa centralnim vlastima, tako i sa oba entiteta na političkom i ekonomskom planu, a saradnja  se može unaprediti sprovođenjem projekta koje dogovaraju dve vlade. Gojkovićeva je navela i da je prihvatila poziv za uzvratnu posetu BIH.

Predsedavajući Doma naroda Ognjen Tadić  ocenio je da je ovim sastankom pokazano u kojoj meri su sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i svi predstavnici zainteresovani za što bolje moguće odnose sa Skupštinom Srbije i Srbijom u celini. Čestitao je Dan pobede svim građanima Srbije i BiH, napominjući da je ovo prilika da se svi podsete da je njihova poseta Srbiji upravo na današnji dan koji obeležava i tri istorijske platforme, koje su bile vezane za izgradnju budućnosti kako Srbije, tako i odnosa u regionu.

“Prva platforma vezana za 1911. godinu koja se tiče oslobođenja južnoslovenskih naroda, potom platforma pobede nad fašizmom vezane za 1945. godinu i ova sada platforma koja obeležava čitav region, a to je platforma EU i naše želje da članstvom u Uniji obezbedimo što bolje uslove za život svim ljudima koji na ovom prostoru žive”, rekao je Tadić i dodao da se u smislu evropskih integracija zahvaljuje Skupštini Srbije koja pruža punu podršku BiH na tom putu.

Predsedavajući Predstavničkog doma Mladen Bosić kazao je da je za delegaciju BiH poseban osećaj da vodi političke razgovore u zdanju Narodne skupštine Srbije, jer su tu donošene istorijske odluke ne samo za Srbiju, već za celu bivšu Jugoslaviju, i da se baš u tom Domu  stvarala istorija koja je nekada bila dobra, a nekada loša. “Mislim da smo na početku novog doba i ere u međusobnim odnosima u regionu, ere koju treba da obeleži saradnja naroda i prosperitet ekonomski, politički i svaki drugi. Naši odnosi treba da budu što manje opterećeni prošlošću i što više okrenuti ka budućnosti”, kazao je Bosić.

Osim Tadića i Bosića, sastanku sa Gojković prisustvovali su i prvi zamenik predsedavajućeg Doma naroda Safet Softić, zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Šefik Džaferović, drugi zamenik predsedavajućeg Doma naroda Bariša Čolak i drugi zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari