Gojković: Srbija ponosna na istoriju dobrih odnosa sa Ugandom 1Foto: NS

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković sastala se danas sa predsednicom Parlamenta Ugande Rebekom Kadaga, koja se nalazi u zvaničnoj poseti Srbiji, a na sastanku je istaknuto da dva parlamenta otvaraju novo poglavlje u istoriji odnosa Srbije i Ugande, zasnovano na dobrim istorijskim vezama.

Kako je saopštila SKupština, Gojković je zahvalila predsednici Parlamenta Ugande na gostoprimstvu tokom njene posete Ugandi u februaru ove godine i prilici da se susretne i sa predsednikom te zemlje Joveri Musevenijem koji je iskreni prijatelj Srbije i koji je uputio značajne reči podrške i ponovio stavove Ugande povodom pitanja poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Gojković je naglasila da su bilateralni odnosi između dve države tradicionalno dobri i zasnovani na prijateljstvu dva naroda, o čemu svedoči činjenica da je prošle godine obeleženo 55 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

U saopštenju se dodaje da je predsednica Skupštine Srbije ukazala da dve prijateljske zemlje imaju istorijske veze koje datiraju iz vremena sticanja nezavisnosti Ugande i bogate saradnja u okviru Pokreta nesvrstanih, te podsetila da je upravo u Domu Naordne skupštine održana prva konferencija Pokreta nesvrstanih.

Ona je napomenula da je Srbija ponosna na istoriju tih dobrih odnosa, kao i da je na osnovu tih veza važno danas graditi prijateljstvo i svestranu saradnju u aktuelnom vremenu i istakla da Uganda Srbiju može smatrati svojim prijateljem u našem regionu.

Kadaga je istakla da Uganda želi da obnovi dobre odnose i prijateljstvo koje datira iz vremena bivše Jugoslavije i istakla da joj je drago što je parlamentarna delegacija u poseti Srbiji kako bi pokrenuli saradnju u svim oblastima.

Kadaga, koja je učestvovala i na 141. zasedanju Interparlamentarne unije, koje se sinoć završilo u Beogradu usvajanjem Beogradske deklaracije, posvećene jačanju međunarodnog prava i regionalnoj saradnji, istakla je da su članovi delegacije Ugande osetili toplinu naroda Srbije i uputila čestitke na odličnoj organizaciji svetskog skupa parlamentaraca, navodi se u saopštenju.

Gojković i Kadaga su naglasile značaj potpisivanja Memoranduma o razumevanju tokom posete predsednice Skupštine Srbije Kampali, čime je otvoreno novo poglavlje u međuparlamentarnim odnosima i napomenule značaj saradnje na nivou radnih tela, posebno u oblasti spoljnih poslova, poljoprivrede, nauke, obrazovanja, turizma.

Predsednica Parlamenta Ugande je zahvalila na tome što je u Skupštini Srbije formirana grupa prijateljstva sa Ugandom i dodala da saradnja na nivou poslaničkih grupa prijateljstava može doprineti unapređenju međuparlamentarne saradnje. Predsednice dva parlamenta razgovorale su i o mogućnosti saradnje u oblasti rodne ravnopravnosti i dogovorile posetu Ženske parlamentarne mreže Ugandi.

Gojković i Kadaga su se založile da Srbija i Uganda uspostave jače poslovne veze, imajući u vidu brojne potencijale i istakla važnost saradnje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, turizma i kulture.

Predsednica Parlamenta Ugande je pozvala srpske kompanije da posete Ugandu i da razmotre mogućnosti ulaganja u ovu zemlju, i naglasila da je važno iskoristiti potencijale i povećati obim zajedničkog poslovanja, te napomenula da su Ugandi potrebne investicije i otvaranja novih radnih mesta imajući u vidu stalni rast stanovništva.

Kadaga je rekla da je ponovo počela sa radom avio kompanija Ugande i izrazila nadu da će biti uspostavljeni direktni letovi između Srbije i Ugande, kao i da će to doprineti povezivanju dve zemlje, saopštila je Narodna skupština.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari