Sofija Mandić: Čini se da je neki novi Gonzales bliži dolasku u Srbiju nego mačkovom repu na kom visi 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Pravnica Sofija Mandić izjavila je u emisiji N1 Studio Live, govoreći o razgovorima vlasti i opozicije, da joj se čini da je „dobro da se razgovara“, ali i da „mora da se dogovori format pre nego što se uđe u suštinu problema“.

Govoreći o novim razgovorima vlasti i opozicije, kaže da joj se čini da je dobro da se razgovara.

„Da onaj jedan vakuum posle izbora u kom smo imali prepucavanja nije dobar. Ključno je u kom formatu se odvijaju ti razgovori“, kaže.

Iznela je i svoje mišljenje zbog čega su se razgovori prošle nedelje neuspešno završili.

„Zbog toga što zainteresovana strana, SNS, Ana Brnabić, na tim razgovorima predstavlja dve od tri grane vlasti. Ona sa te pozicije moći, možemo da kažemo i sile, pokušava da modelira razgovor gde su istovremeno vlada i skupština strane u tom razgovoru, asimetrična situacija koja ne može dobro da se završi“, smatra ona.

Ukazala je i na „međunarodni pritisak“.

„Preporuke ODIHR, izveštaj EP, izveštaj jednog tela UN… Gomilaju se međunarodne institucije koje kažu da nešto ozbiljno nije bilo u redu sa izborima u Srbiji, da nešto mora da se promeni i to vrlo brzo“, kaže ona.

Sofija Mandić: Čini se da je neki novi Gonzales bliži dolasku u Srbiju nego mačkovom repu na kom visi 2
(BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Pokazalo se, dodaje, „da je za SNS vrlo važna ta percepcija u javnosti“.

„Vrlo kiselo govore o bojkotu opozicije, čini se da bi im to i to malo ugleda urušilo“, smatra ona.

Da bi razgovori, kaže ona, imali ikakvog izgleda za uspeh, „morao bi da dođe posrednik“.

„Koji bi bio neko ko bi usmeravao taj razgovor, ko bi se nalazio u sredini. Ja sam razgovarala sa kolegama, mi koji smo učestvovali u pravnom timu, u izbornim radnjama, od početka je naš stav bio da je dobro da to bude OEBS. Jedno je da li će OEBS i na koji način posmatrati predstojeće izbore, to je jedno pitanje, drugo se odnosi na primeni preporuka. Ta primena preporuka će dovesti do odluke da li opozicija učestvuje ili ne, imam utisak da žele da učestvuju, ali da ne mogu pod istim uslovima“, tvrdi Mandić.

Postoje, dodaje, „različiti mehanizmi u OEBS“.

„Postoje eksperti koje bi OEBS mogao da nominuje da dođu u Srbiju sa ovim zadatkom, da ne budu ni na jednoj ni drugoj strani, nego da vode taj razgovor u neutralnom tonu, kako bi imali uspeh na samom kraju“, kaže.

Osvrnula se na izjavu predsednika Vučića s početka godine – „Gonzalese i ostala čuda mačku o rep“.

„Čini mi se da je neki novi Gonzales bliži dolasku u Srbiju nego mačkovom repu na kom visi“, kaže ona.

Prema njenim rečima, „mora da se dogovori format pre nego što se uđe u suštinu problema“.

„Mi smo problem dogurali do samog kraja i sada zaista ne možemo da rešimo ništa ni za 15 dana, ni za mesec dana, ovo će trajati, moramo da budemo uporni da svaku tu fioku otvorimo i proverimo šta se u njoj dešava“, kaže.

O predlogu vraćanja smrtne kazne: Spin i populizam

Govorila je i o predlogu predsednika Vučića da se u Srbiju vrati smrtna kazna.

„Ja sam apsolutno protiv smrtne kazne kao načina kažnjavanja. Vidim da je juče ministar spoljnih poslova rekao upravo suprotno, mislim da to mnogo govori i o tim ljudima i načinu na koji posmatraju svoju javnu funkciju, javnu delatnost“, kaže ona.

Dodaje da „težina zločina ne bi trebalo da omogući tu vrstu odmazde. Srbija je sprečena da otvara ovo pitanje i na referendumu i na drugi način, dok je potpisnica Evropske konvencije o ljudskim pravima. Mislim da je deo i populističke politike, uz populizam jeste i spin. Iako je i spin i populizam, treba reći da postoje brojni moralni i pravni razlozi zbog kojih smrtna kazna ne bi trebalo da bude prihvatljiva za građane Srbije u 21. veku“, kaže Mandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari