Rakić Vodinelić i Bursać: Vučićev govor „razum i osećajnost“, dosta poruka uputio stranom faktoru 1Foto: N1 Beograd

Profesorka Vesna Rakić Vodinelić rekla je u emisiji Dan uživo da joj je glavni utisak, posle slušanja inauguralnog govora predsednika Aleksandra Vučića „razum i osećajnost“.

Prema rečima Rakić Vodinelić, Vučić je zakletvu položio pred praktično jednostranačkim parlamentom i misli da je „vrlo dobro ocenio da će osećajnost naići na aplauz, a deo koji se odnosi na razum naići na ćutanje“.

Dejan Bursać iz Instituta za političke studije kaže da je u govoru bilo dosta poruka upućenih stranom faktoru, a, govoreći o sankcijama, kaže da je „očigledno da neki pritisci postoje“.

Aleksandar Vučić počeo je drugi mandat predsednika polaganjem zakletve pred starim sazivom skupštine. U obraćanju poslanicima, članovima vlade i drugim zvanicama, rekao je da želi da bude predsednik svih i predsednik za sve, prvi u obavezama, a poslednji u privilegijama.

Rakić Vodinelić je mišljenja da ima nekoliko poruka jednake sadržine i podjednakog značaja.

„Glavni utisak moj posle slušanja njegovog inauguralnog govora jeste ‘razum i osećajnost’. On se razumom, na jedan racionalan način, obratio zapadu. Racio je naravno dosadan, pomalo mračan, on jeste tu izrekao zahvalnost EU pre svega na poklonima koje daje Srbiji u vidu izgradnje različitih oblika infrastrukture, ali znatan deo je posvetio onome što je suprostno razumu, onome što bi Vulin nazvao ‘srpskim svetom’, brigom o Srbima van Srbije“, rekla je ona.

Ona kaže da je njegova vodeća poruka da „Srbija ide prema EU, prateći racio“.

„U granicama u kojima je to nama uopšte kao mitskom narodu moguće, a onda njegova druga poruka je da treba da vodimo računa i o onome što predstavlja emotivni deo našeg nacionalnog bića i tu je istakao taj naročito junački gen koji nose Srbi, podvukao koliko je on pomogao da se ova zemlja naoruža, te zbog toga nama ne prete one opasnosti koje su nam nekada pretile“, rekla je.

Prema rečima Rakić Vodinelić, Vučić je zakletvu položio pred praktično jednostranačkim parlamentom i misli da je „vrlo dobro ocenio da će osećajnost naići na aplauz, a deo koji se odnosi na razum naići na ćutanje“.

Bursać se osvrnuo, kako kaže, na „procep u kojem se generalno Vučić, ali i cela Srbija našla“.

„Kao posledica tog našeg desetogodišnjeg ili dužeg čak igranja na dve stolice, ja bih rekao da on dočekuje svoju drugu inauguraciju možda u lagodnijem unutrašnjepolitičkom smislu nego prošlu. Sada opozicija čini mi se da čeka šta će se dogoditi, pozicionira se stidljivo prema svim ovim događajima“, kaže on.

Dodaje da je u govoru bilo dosta poruka upućenih stranom faktoru.

„Ovo o nezavisnosti u odlučivanju je mislim upućeno domaćim glasačima“, rekao je on.

Govoreći o sankcijama, Bursać kaže da je očigledno da neki pritisci postoje.

„Jer ne bi se toliko pričalo od strane naših zvaničnika i ne bi se javnost pripremala na poteze, da ne postoji. Mi smo se pridružili sankcijama EU i Mjanmaru i Belorusiji, to je malo prilagođavanje spoljne politike Srbije zahtevima spoljne politike EU. Pitanje je koliko će se nama u nekom političkom pogledu, ali i ekonomskom tolerisati to da i dalje pokušavamo da se pravimo da se taj sukob u Ukrajini nije desio“, kaže Bursać.

Rakić Vodinelić kaže da će se „balansiranje tolerisati do negde kraja avgusta meseca“.

„Pošto nam je predsednik obećao da ćemo do kraja jula dobiti vladu, mislim da će do početka septembra morati da se donese odluka, sankcija ima mnogo, pitanje je, pošto je to čitav repertoar sankcija, pitanje za Srbiju za šta će se odlučiti“, kaže ona.

Ona je istakla da je predsednik u svom obraćanju prvi put javno priznao da je EU jedan od najvećih darodavaca Srbije.

„To je upućeno i njegovim poslanicima i njegovim biračima, zahvalnost sa njegove strane koja treba da ih usmeri na neki drugi način razmišljanja, ali mislim da su datumi jasni i vezani za formiranje vlade“, kaže ona.

S druge strane, Bursać kaže da je to moguće i prolongirati, jer izborni proces još nije završen.

„Kada RIK objavi zvanične rezultate, imamo 30 dana za konstituisanje skupštine i još 90 dana za formiranje vlade, tehnički, to može da potraje do oktobra“, kaže on, a Rakić Vodinelić naglašava da je predsednik obećao da će vlada biti formirana do kraja jula.

Osvrćući se na prvi mandat predsednika Vučića, Rakić Vodinelić kaže da je bilo „dosta slučajeva kada je izlazio iz svojih ovlašćenja“.

„Njegov ceo mandat je obeležen izlaženjem iz predsedničkih ovlašćenja. Čovek je bez gotovo ikakvog otpora prekoračio svoja ovlašćenja, najviše prekoračenja je bilo u vidu pritiska na pravosuđe, on vrlo često prekoračuje i ulazi u vladina ovlašćenja… Do sada se nije ponašao kao predsednik svih, uvek je pravio razliku između ‘nas’ i ‘vas’. Zakletva u sebi sadrži par ozbiljnih delova koji bi morali da ga nateraju da razmišlja kao predsednik svih građana“, kaže ona.

Dodaje da se iznenadila što je u svoju zakletvu uneo „tako mi Bog pomogao“.

„Očekivala sam da se kao pravnik drži teksta Ustava, da li je on vernik ili nije, kada je šef države, to postaje njegova privatna stvar“, kaže ona.

Bursać kaže da je pozivanje na jedinstvo „zgodna taktika u krizna vremena“.

„Da se poziva na jedinstvo i religiju, to daje govorniku auru neke svečanosti i ozbiljnosti trenutka, ali ne mislim da će to biti slučaj, SNS je vrlo svesna ko su im ciljne grupe. A kako će se kretati u narednih pet godina dosta zavisi od toga kako Vučić i SNS procene šta će se dešavati 2027. godine i kasnije, jer on po Ustavu više nema pravo kandidovanja za predsednika republike“, kaže.

Rakić Vodinelić ističe da su „vanredni izbori raspisani njegovom samovoljom“, kao i da misli da će „mnogo zavisiti od parlamentarne opozicije i njene ozbiljnosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari