Građani danas politički mudriji: Jača li opozicija zbog predsednikovih poteza oko Kosova? 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će zbog najnovijih dešavanja u dijalogu sa Prištinom i prihvatanja evropskog predloga za dalje odnose sa Kosovom, imati određeni gubitak u rejtingu, ali, bar za sada, relativno minimalan.

Deo opozicije, pak, može da prikupi simpatije dela biračkog tela, ali ozbiljniji skok rejtinga zahteva jasnu alternativu i konstruktivan predlog šta činiti dalje, jer su građani sada politički mudriji nego pre, kažu sagovornici Danasa, komentarišući da li opozicija i koja jača zbog Vučićeve trenutne politike prema Kosovu.

Predrag Kecmanović, izvršni direkor agencije Faktor plus, za Danas kaže da opozicija uvek ima šansu da se istakne po raznim pitanjima ali ne može sama tema ili neka situacija opoziciji apriori da donese poene.

– Oni moraju da poentiraju iz nekog mudrog, pametnog i jasnog pristupa problemu. Takav je slučaj i sa ovim francusko-nemačkim predlogom. Verujem da tu mnogi traže svoju šansu da napadnu vlast, ali ono što je problem je jasan predlog šta činiti – navodi on.

Kako dodaje, svi znamo da Srbija faktički nema ingerencija na Kosovu i da ono funkcionišu skoro pa potpuno samostalno uz podršku najačih zemalja sveta, izuzimajući Kinu i Rusiju.

– Ne vidim da opozicija daje drugačiji pristup tome, osim da treba odbiti takav predlog i da predsednik nazivati izdajnikom. Srbija je u nezavidnoj poziciji i nema prostora za ozbiljniji manevar da privoli najjače zemlje ili Kvintu da promene stav oko Kosova. Šta bi neko savetovao predsenika ili vladu a da nije odbijanje pregovora – ukazuje on.

I konstatuje da ništa nije potpisano i da se razgovori nastavljaju.

– To je konstruktivan potez i jedini koji vodi ka stabnilnoj i mirnoj situaciji jer nam ne treba sukob oko Kosova. Ne vidim kako opozicija može da poentira ako ne predoži isto nešto konstruktivno. Jer se narod u Srbiji plaši ratova, sankcija ili nekog ozbiljnijeg ekonomskog posrnuća – kaže Lacmanović.

Na pitanje da li običan građanin razume okolnosti, odgovara da su građani sada iskusniji i mudriji u odnosu na pre 10, 15 ili 20 godina.

– Običan građanim u proseku više politički razmišlja i mudrije je političko biće nego što je bio kada je bilo odlučivanje na primer u Rambujeu. Kada se potpisivao Kumanovski sporazum svi su ćutali. Niko nije protestovao, bar ne značajnije. Jer smo tad doživeli bombardovanje, videli s kakvom silom se suočavamo i postali politički zreliji nego što smo bili pre toga. Pretpostavljam da sada građani mudrije i malo dublje sagledavaju ovu situaciju, a naravno, mnogi se i ne slažu jer je to vrlo bolno pitanje. Ali zato je opozicji malo teži posao da poentira na toj temi. Lako je reći da se krši Ustav, da se ne sme potpisati, ali šta raditi – objašnjava on.

Prema njegovim rečima, prosečan birač traži alterntivu.

– Ima ponudu jedne strane, ali gleda šta drugi nudi. Ako taj drugi ne nudi išta posebno bolje i pametnije neće tako lako dati glas ili postati simpatizer te neke druge struje ma koliko ona patriotski zvučala – navodi on.

Upitan da li to znači da se podrška Vučiću učvršćuje, možda i raste, odgovara da je trenutno stagnacija i na stani opozicije i na strani vlasti, odnosno da zasad niko ne ubira poene, jer se gleda šta će biti naredni potezi i rezultati novih pregovora.

On smatra da će među opozicijom biti i onih koji će uspeti da osvoje odrđeni deo biračkog tela i simpatija, poput Dveri, Zavetnika, Novog DSS, POKS, Narodne stranke jer oni grade svoj stav i politiku na ovoj temu, ali da ostaje pitanje šta novo nude.

– Razne afere i greške vlasti, verovali ili ne, mnogo više utiču na njihov rejtin nego kosovsko pitanje. Građani sada imaju stabilne finasije uz svu inflaciju. Rastu plate i penzije, imamo dugogodišnji ekonomski rast. Bez obzira da li to neko oseća na svojoj koži li ne, svestan je da mu je bolje nego pre petnaestak godina. Teško se ljudi odriču stabilnosti i sigurnosti. Stabilnost i sigurnost su posebno u Srbiji nešto čemu narod najviše stremi. Čak i ako se slažu sa izjavama mnogih opozicionih lidera, prosečan građanin kaže:“Jeste, sve ste u pravu, ali znamo kako smo prošli kroz ratove i sankcije“. Tu je racio veći nego puka podrška i ponos – pojašnjava naš sagovornik.

Dodaje da je dug put od podrške i slaganja sa nečijim stavovima do izlaska na izbore i zaokruživanja broja ispred te partije.

– Opozicija mora da pokaže snagu da može da upravlja državom. Sve te stranke su brojčano male. Neko mora da bude uveren da kada ga zaokruži taj neko sutradan može da ga predstavlja u svetu, vodi državu i vodi teške pregovore – zaključuje Lacmanović.

Đorđe Vukadinović, direktor Nove srpske političke misli, za Danas kaže da iako svoje političke protivnike non-stop optužuje da „samo misle na izbore i sakupljanje političkih pooena“, činjenica je da, zapravo, niko od SNS i Vučića lično nije opterećeniji brojevima i rejtinzima, i prvenstveno se time rukovodi.

– Upravo zato i povećana nervoza, jer sve ovo u vezi prihvatanja tzv. „evropskog predloga o normalizaciji između Kosova i Srbije“ potencijalno može biti ozbiljan udar na njegov lični i stranački rejting. Otud sve ovo prenemaganje i igra skrivalice „jesam-nisam prihvatio“ itd. I ma koliko to sve delovalo neukusno i neozbiljno, verovatno će time – bar privremeno – uspeti da spreči neko veće urušavanje rejtinga – navodi Vukadinović.

I dodaje da paralelno sa pomenutom igrom ide i besomučna kampanja protiv svih desnih, pa čak i onih umereno nacionalnih stranaka, koje su, po prirodi stvari, mogle imati najviše koristi od ovog aktuelnog Vučićevog naleganja na briselsku rundu, što on pokušava da spreči ovom preventivnom negativnom kampanjom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari