Tadić: Skandalozne i politikantske izjave Vučića o evropskom planu za Kosovo i opoziciji 1foto FoNet Zoran Mrđa

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić je večeras ocenio da su „skandalozne i politikantske“ izjave aktulenog šef države Aleksandara Vučića o evropskom planu za Kosovo i o opoziciji u Srbiji.

Tadić, lider Socijaldemokratske stranke je u saopštenju naveo da je Vučić, sinoć na RTS „izjavio da će implementirati principe (evropskog) plana za koji i sam kaže da „de facto“ predstavlja priznanje nezavisnosti Kosova.

Naveo je da je Vučić izjavio i „da neće potpisati takav sporazum, već samo implementacioni plan“ i, kako je ocenio,  „insinuirao da će na taj način „prevariti“ međunarodnu zajednicu“.

Tadić smatra i da Vučić, pri tome, „optužuje opoziciju da ga svojim kritikama ometa u izvođenju takve prevare“.

„To znači da Srbija ovog trenutka Vučićevom odlukom prihvata da učestvuje u političkom procesu čija je polazna osnova sporazum koji Kosovo tretira kao potpuno nezavisnu državu“, kazao je on.

Naveo je i da Vučić „izričito kaže da neće potpisati taj sporazum“ ali da, kako je dodao, „hoće različite razrade implementacionog plana tog istog sporazuma“.

Tadich smatra da se to odnosi na one (razrade plana) za koje Vučić proceni da su prihvatljivi i koji u sebi ne sadrže elemente „de facto“ priznanja, podrazumevajući, kakao je kazao, da će Srbiji biti ponuđena takva vrsta „švedskog stola“, „iako niko nije ni nagovestio takvu mogućnost“.

„Vučić se buni što ga opozicija ometa u tom procesu, koji predstavlja praktično prihvatanje nezavisnosti Kosova, umesto da ga ne ometamo u ideji da laže i vara međunarodne posrednike i albansku stranu“, kazao je on.

Naveo je i da  „čak i ukoliko je (Vučić) takvu ideju izneo hipotetički i cinično“, ostaje, kako je kazao,  nejasno protiv koje reakcije opozicije se onda onoliko buni do kraja emisije?

Smatra „da je Vučić napravio veliku grešku time što je otvorio statusne pregovore sa predstavnicima EU i SAD“ i što je, kako je kazao, „naše tehničke pregovore u Briselu“ (kada je Demoratska stranaka bila vlast) podigao na nivo statusnih“.

Umesto toga, kako je kazao,  trebalo je da zadrži nadležnost isključivo Saveta bezbednosti nad tim pregovorima, kao što je to bilo pre 2012.

„I u ovim naizgled nemogućim okolnostima veštom politikom kroz anekse sporazuma može da se pronađe način“ da njegov implementacioni put u krajnjem efektu bude „implementacioni put za suštinska rešenja iz mog Plana četiri tačke, koji sam predložio još 2011“, naveo je Tadić.

Smatra bi se „time makar delimično sačuvali preostali legitimni interesi Srbije“ na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari