Građani, uključite se u politiku 1

Otimanje politike od naroda i sakrivanje u dobro štićene odaje par odabranih pojedinaca, koji, tobož, bolje znaju, i dalje vide je ništa više do nesigurnost, maskirana agresijom i željom da se odbrani položaj, da se odbrani funkcija.

Po bilo koju cenu, koja je uvek prevelika.

Treba odučiti ljude od ideje da je politika grada daleka i strana, diferencijalna jednačina, pisana nepoznatim i nerazumljivim jezikom. Nije. I, tiče se svakog od nas. Bitno je da se uključimo.

Zato je najveća i najvažnija dužnost svakoga od nas, da, grad otrgnemo iz ruku onih koji u njemu vide poligon za svoje pokušaje i promašaje, za svoje neostvarene ambicije, preskupe fontane, predimenzionirane jarbole i leteće cirkuse.

Nije nama potrebno da imamo najveće plastične četinare u Evropi, da praznično osvetljenje svetli do u kasno leto. Da menjamo krvnu sliku grada koji je veći i značajniji od ličnih ambicija svakoga od nas. Zato i gradimo bedem od visokih zgrada na samoj obali reke, zato i ne znamo ko je, zašto, i za čiji račun srušio gradski kvart, kao da se nalazi u Iraku, ili Iranu, a ne tu, svima nama pod nosom. Zato ideju metroa koji polazi i završava se u dve prazne tačke promovišemo kao sjajnu, umesto da onoga kome je pala napamet zamolimo da se bavi nekim drugim poslom u životu.

Dok čitavi instituti, fakulteti, univerziteti, stručnjaci svetskog kalibra ne dobijaju mogućnost da kažu svoje mišljenje, ili se, a toga smo svedoci svi mi zajedno, stimulišu na ćutanje, jer „ćutanje je zlato“, „ima ko da misli“, „za nas je najbolje da radimo kako On, jedan jedini i izabrani, smatra da bi trebalo“. Štite se lični interesi, štite se kombinacije, Beograd tavori i propada, pretvara se u ono što nije – u hibrid turističke atrakcije niskog budžeta i kratkog daha i istorijske građevine preko koje je prelepljen stiropor, jer, hej, stiropor je sada in.

Građani se povlače u sebe i iza svojih malih prozora, u senci nadogradnje od čelika i stakla, decu voze na fudbal u balone, jer parkovi su precenjena kategorija, i od najranijeg detinjstva pripremaju, i sebe i svoje potomstvo na princip da ih bolji život čeka negde daleko odavde.

Voleti Beograd zapravo znači odustati od ideje da, kada se nešto pitaš, poveruješ da si najpametniji i sveznajući. Da nema onoga što ne poznaješ i ne znaš kako da rešiš.

Mart, 2018. “ Svojom imovinom vam garantujem da neće proći ni jedan namešten tender.“ Ovim rečima se novi gradonačelnik Beograda obratio sugrađanima.

Autorka je novinarka

Pripremila: M. Stanojević

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari