Građani za “iskrivljeno izveštavanje” RTS-u godišnje plaćaju 60 miliona evra 1Dragan Stojadinović i Miodrag Stanković Foto: Savez za Srbiju u Nišu.

Predstavnici Saveza za Srbiju u Nišu ocenili su danas da je Srpska napredna stranka podelila Srbiju na one koji ispred televizora gledaju promociju Aleksandra Vučića i one koji na trgovima protestuju protiv njega, pozivajući tu stranku da “otvori medije” i time “smanji podele i tenzije i u društvu.“

Na konferenciji za novinare, predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke Miodrag Stanković je ocenio da državni funkcioneri, kao i skoro svi nacionalni i lokalni mediji “šalju potpuno iskrivljenu sliku” u vezi sa građanskim protestima, drugim događajima ili stvarnosti, te građani više ne znaju da li da veruju njima ili svojim očima, novčaniku i frižideru.

– Svaki građanin koji ima brojilo za struju mesečno izdvaja dva evra za objektivno informisanje javnog servisa. Ako u Srbiji ima 2,5 milona brojila, onda prostom računicom možemo zaljučiti da građani za RTS izdvajaju pet miliona evra mesečno, odnosno 60 miliona evra godišnje. To za jedan nacionalni javni servis verovatno nijemnogo, ali je to skoro godišnji budžet grada Niša- rekao je Stanković.

On je dodao da je u Srbiji otvoreno 200 fabrika “samo na televiziji” i da će ih biti 1200 “samo na televiziji”.

– Postoji li zakon koji reguliše Javni servis, nacionalnu frekvenciju? Da, postoji ali se ne poštuje. Da li postoji pravosuđe? Da, ali nije nezavisno. Zato je i moguće da se deca koja su učestvovala u dešavanjima kod RTS-a po hitnom postupku pošalju u zatvor za nekoliko sati, a da se onda na „preporuku“ Svemogućeg aboliraju, odnosno puste iz zatvora. Kadija te tuži, Kadija ti sudi, ali i oslobađa- kazao je on.

Član Povereništva Narodne stranke Dragan Stojadinović je dodao da je “ulazak opozicije na RTS samo posledica izveštavanja RTS-a i drugih medija sa nacionalnom frekvencijom”, koji dugo ignorišu veliki broj građana i njihovih političkih predstavnika, što uvek dovodi do tenzija.

– Srpska napredna stranka u Nišu, kroz konkursno sufinansiranje medijskih projekata, a novcem građana koji je dovoljan za finansiranje jednog javnog servisa, finansira privatne televizije koje promovišu naprednjačku politiku. Umesto toga, Savez za Srbiju insistira da grad Niš dobije regionalni ili makar gradski javni servis- rekao je on, dodajući da na postojećim niškim televizijama Narodna stranka nije niti jednom gostovala za godinu i po dna, koliko postiji.

Na sutrašnjem protestu govore Zoran Lutovac i Sanda Rašković Ivić

Predstavnici SzS pozvali su građane na sutrašnji protest “1 od 5 miliona”, na kojem će govoriti predsednik DS Zoran Lutovac i potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić. Protest počinje u 18 časova na centralnom Trgu kralja Milana, u organizaciji Pokreta mladih “Za Niš bez straha”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari