Građanski preokret: Javnim novcem plaćali privatni prečistač 1Foto: MP Precistac koji nikako da pocne da radi

Zrenjaninsko JKP “Vodovod i kanalizacija” platilo je javnim novcem više od 77 miliona dinara troškova u ime privatnog konzorcijuma koji gradi prečistač vode, upozorava Građanski preokret iz Zrenjanina.

Konzorcijum kojem se preko gradskog komunalnog preduzeća daju desetine miliona dinara javnog novca sastoji se iz tri povezana mikro pravna lica sa ukupno šest zaposlenih i kapitalom od svega 128,2 miliona dinara. Jedan član tog konzorcijuma nije podneo zakonom obavezni redovni godišnji finansijski izveštaj za 2018. godinu, a drugi je imao račun u blokadi tokom 2018. Godine, upozoravaju aktivisti GP.

-Gradsko preduzeće ima sklopljen ugovor o zajmu u kojem je zajmoprimac jedan član konzorcijuma Synertech d.o.o. koji može da povlači novac “po potrebama”. Iz dopisa se vidi i da je JKP “Vodovod i kanalizacija” dva puta kao jemac privatnog investitora plaćalo trećim licima za kupljenu robu. Naglašavam, ugovorna obaveza privatnog investitora je bila izgradnja i puštanje postrojenja u rad u roku od osam meseci, što je isteklo pre četiri godine – kaže Dušan Kokot, iz Građanskog preokreta.

On podseća da se postrojenje gradi na zemljištu u vlasništvu grada, a ne tih privatnih preduzeća, i da je to zemljište korišćeno kao garancija bankama da investitor podiže komercijalne kredite.

– Postavlja se pitanje ko zapravo finansira, odnosno gradi postrojenje za prečišćavanje vode i po kom osnovu privatni investitor sebe naziva vlasnikom postrojenja koji će građanima naplaćivati uslugu prečišćavanja vode? Prema odredbama ugovora, postrojenje je u potpunosti trebalo da finansira privatni investitor, a grad i građani da plaćaju samo uslugu prečišćavanja, odnosno dobijenu vodu – kaže Kokot.

U toku 2017. godine investitor je objavio da je prečistač izgrađen ali do sada to postrojenje nije proradilo, niti je sanitarna zabrana upotrebe vode, uvedena 2004. godine, skinuta. Zbog sumnji da je došlo do brojnih propusta i kršenja zakona Građanski preokret podneo je Republičkom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Zrenjanina i još pet povezanih lica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari