Gradski pokret Sandžaka učestvuje na lokalnim izborima u Novom Pazaru 1Edin Zećirović Foto: SPP

Gradska izborna komisija (GIK), danas popodne. proglasila je listu Građanskog pokreta Sandžaka (GPS) za lokalne izbore u Novom Pazaru, 17.decembra.

Na listi pod imenom „Za život dostojan čoveka“, nalazi se 15 kandidata za odbornike u budućem sazivu lokalne skupštine. Na ovim izborima učestvovaće sa udruženjem Inicijativa slobodnih građana (ISG) Aladina Paučinca, koji je, u gradu, poznat po organizovanju protesta, posebno onih, u leto 2020.godine, kada je Novi Pazar bio najveće đarište epidemije korone.

GPS je novoformirana bošnjačka partija, registrovana pre dvadesetak dana. Njen osnivač je Edin Zećirović, bivši odbornik Stranke pomirenja i pravde (SPP). On je pre godinu dana napustio tu partiju i odborničku grupu i u novopazarskom gradskom parlamentu delovao je kao samostalni odbornik.

Od osam, do sada proglašenih lista, tri su partija koje su formirali bivši funkcioneri i članovi SPP – Bošnjačko-srpski savez (BOSS) Samira Tandira, Stranka budućnosti i razvoja (SBR) Jahje Fehratovića i Građanski pokret Sandžaka (GPS) Edina Zećirovića.

Proglašene liste su, za 47 odborničkih mesta, kandidovale 255 svojih predstavnika ili za svaki mandat „konkuriše“ 5 kandidovanih.

U nacionalnoj strukturi ništa novo. Prednjače nacionalne stranke. Za mesta u lokalnoj skupštini nadmetaće se sedam nacionalnih partija i koalicija i samo jedna građanske orijentacije.

Prva mesta, na glasačkom listiću, pripadaju velikim bošnjačkim partijama i koaliciji partija koje računaju na glasove srpskog biračkog tela. Sve imaju po 47 kandidata za odbornike.
Prva je Sandžačka demokratska partija (SDP) sa listom „Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić“, druga je koalicija SNS, SPS i SRS „Aleksandar Vučić – Novi Pazar ne sme da stane – Ivica Dačić“, treća je SPP „Edin Đerlek, gradonačelnik – Promena je pobeda“ i četvrta izborna lista je „SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin“.

U drugom delu su partije, koje na svojim listama imaju ukupno 67 kandidata za odbornike. Peta proglašena je lista „BOSS – Samir Tandir“ sa 10, šesta je lista SBR na kojoj se nalazi 26 predloženih, na sedmom mestu, sa 16 kandidovanih, je lista SSP „Novi Pazar bez nasilja – Marinika Tepić – Benjamin Birđozlić“ i na osmoj poziciji je GPS „Za život dostojan čoveka“ sa 15 predloženih za gradske odbornike.

Rok za prijavljivanje izbornih lista ističe večeras u ponoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari