Grbović: Rusija traži da Srbija postane Belorusija u ovom delu Evrope 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Stvara se percepcija da Rusija od Srbije ništa ne traži, ali Moskva zapravo traži od Srbije da postane Belorusija na ovom delu evropskog kontinenta, kaže lider Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

„Dolazak Sergeja Lavorva stavlja Srbiju u još težu poziciju“, rekao je Grbović u emisiji Novi dan na N1.

On ocenjuje da je u ovom slučaju reč o poseti koja je inicirana iz Moskve, dodajući da su se raniji dolasci Vladimira Putina najavljivali mesecima unapred, a sada vlast pokušava da „zaobiđe“ ovu temu.

„Usudio bih se da kažem da nisu naročito zadovoljni dolaskom Lavrova“, rekao je.

Grbović ocenjuje da ulazak Srbije u EU ne deluje ni blizu ni izvesno, a da je dešavanja u kontekstu rata u Ukrajini udaljava od članstva.

Međutim, ističe da zbog toga Srbija ne treba da odustane od uvođenja standarda i da treba da nastavi na tome da ispunjava uslove za ulazak u EU.

Sarađivaćemo s Ponošem, videćemo koliko blisko

Grbović kaže da Pokret slobodnih građana nije dobio poziv na bilo kakav sastanak opozicije, koji pojedini mediji najavljuju.

Govoreći o budućoj saradnji, kaže da će se ona nastaviti sa Strankom slobodnih građana.

Na pitanje o bivšem predsedničkom kandidatu Zdravku Ponošu, kaže da misli da je reč o poštenom čoveku, a u kojoj meri će saradnja biti moguća videće kad Ponoš formira svoju organizaciju i kada se vidi šta će biti njene pozicije.

„Verujem da ćemo u nekoj formi sarađivati, koliko blisko – ne mogu da govorim unapred“, kazao je Grbović.

Upitan o sukobima u opoziciji, rekao je da oni gotovo ne prestaju, a jedan od glavnih razloga je frustracija izbornim rezultatom, koji je objektivno loš.

„Mi sad imamo paradu opozicionih predstavnka koji idu po televizijama i govore o izborima kao o procesu koji se desio mimo njih. Čak imamo da se neki podsmevaju rezultatu Zdravka Ponoša, a podržali su kandidatkinju koja je osvojila višestruko manje glasova“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, izbori su pokazali da „ništa ne može na silu“, navodeći da je zajednička lista bila „sklepana“ i da to „siljenje“ očigledno nije bilo dobro, a za animozitet u opoziciji smatra da bi tinjao i eksplodirao bez obzira na sastanak predsednika Aleksandra Vućića sa liderom SSP Draganom Đilasom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari