Grbović: SNS uspostavio državu za korupciju 1Foto: Danas

Srpska napredna stranka uspostavila je ne samo odbor već i državu za korupciju, a na nama je da ponudimo strategiju kako da taj sistem razmontiramo.

To je u “Intervjuu na mreži” lista Danas kazao član Predsedništva Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

– Prvi korak u tome je da sutra, kada budemo vršili vlast, odolimo upotrebi onih metoda i sredstava koji su SNS-u omogućili suverenu vlast u sve tri grane, na svim nivoima, i u svakom kutku Srbije. Nakon toga, potrebno je reformisati tragično reformisano pravosuđe i trećoj grani vlasti, sudskoj, zaista vratiti obeležja i nadležnost vlasti a ne pukog sprovodioca političkih odluka, precizirao je Grbović odgovarajući na pitanja građana.

On je podsetio da je 600 tužilaca i sudija, koji su ostali bez posla nakon reforme pravosuđa koje je sprovela bivša vlast pre izbora 2012. godine, javno pristupila SNS-u, te da su, ubrzo nakon njihove pobede na izborima, vraćeni na posao.

– Da li neko može da poveruje da im tom prilikom nije „skrenuta pažnja“ zahvaljujući kome je to urađeno i kome ubuduće treba da izrazuju zahvalnost za to, dodao je naš ovonedeljni sagovornik u Fejsbuk intervjuu.

Smatra da će borba opozicije i Srpske napredne stranke još trajati te da je potrebno graditi organizacije, graditi ljude i stvarati nove ideje.

– Naravno da je lakše viknuti neku populističku parolu i time „dokazati“ svoju opozicionu pravovernost, ali to je unapred osuđeno na neuspeh. Čini mi se da smo takvih pokušaja, u prethodnih sedam godina, imali previše, rekao je Grbović.

Da većina mladih „pokušava da živi od politike“, istakao je u “Intervjuu na mreži”, naša politička scena bi bila mnogo čistija i perspektivnija. “Ovako je samo prljava, dosadna i skoro beznadežna”.

– Srbija je specifična zemlja po tome što si jedno vreme samo „balavac“ i suviše zelen, a već sledećeg trenutka postaješ mator i istrošen. Sredine, naravno, nema, dodao je ovaj član Predsedništva PSG-a.

U razgovoru je kazao da PSG u svakom slučaju ima dovoljan broj obrazovanih ljudi koji su pritom u dovoljnoj meri odvažni da preuzmu odgovornost za upravljanje državom.

– Srećom taj broj nije toliki da PSG-u, ili bilo kojoj drugoj organizaciji, omogući da umesto SNS-a uspostavi svoju partijsku državu. Ma u kako lošem stanju državne institucije bile u njima i dalje rade neki obrazovani i pošteni ljudi, a naš je zadatak da ukinemo princip negativne selekcije i te ljude, zajedno sa novim ljudim, istaknemo u prvi plan, naglasio je on.

Mnoga pitanja odnosila su se na pitanje bojkota izbora, o čemu PSG nije doneo konačnu odluku.

Grbović je ocenio da ukoliko izborni uslovi ostanu na nivou na kom su danas PSG na izborima neće učestvovati. Govorio je i o potencijalnim koalicijama na nekim od narednih izbora.

„Ukoliko zaista želimo da smenimo ovu vlast onda nakon nekih budućih izbora nećemo imati preveliki luksuz da biramo sa kim ćemo formirati Vladu. Jasno je da niko od trenutnih činilaca vlasti neće biti naš partner“, ocenio je.

U odgovorima se osvrnuo i na rad privatnih izvršitelja. Naveo je da je prilikom njihovog uvođenja namera bila da se poboljša efikasnost rada pravosudnih organa. Umesto toga, kazao je, praksa je pokazala da su efekti njihovog rada neretko bili u potpunoj suprotnosti sa pojmovima prava i pravde.

– I ovog puta su najveći teret podneli najsiromašniji građani, jer valjda je svakome najlakše da udari na njih. PSG se od svog osnivanja zalaze za smanjivanje socijalnih razlika u društvu, koji se radom privatnih izvršitelja samo produbljuju, a jedna od konkretnih predloženih mera je zabrana isključivanja struje i vode u stanju socijalne nužde, obrazložio je on.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963/1205873536264677/?type=3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari