Grčki mediji: Zelenski stiže u Atinu na samit EU-Zapadni Balkan 1Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski trebalo bi danas da doputuje u Atinu, kako bi prisustvovao današnjoj večeri u okviru samita EU-Zapadni Balkan, čiji domaćin je predsednik grčke vlade Kirijakos Micotakis, pišu grčki mediji.

Micotakis danas dočekuje lidere Zapadnog Balkana, ali i predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, te predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Mediji iz zemlje domaćina samita prenose da je prisustvo Zelenskom držan u tajnosti do samog kraja, ali da je informacija neposredno pred njegov dolazak procurela. Kako navode, predsednik Ukrajine u grčku prestonicu trebalo bi da stigne u 12 časova.

Predstavnike će na samitu na kom se očekuje usvajanje Solunske deklaracije imati Srbija, Crna Gora, Severna Makedonija, Kosovo, Hrvatska, Bugarska i Rumunija.

Primetno je odsustvo Albanije – premijeru Ediju Rami grčki kolega je uskratio poziv, zbog hapšenja kandidata grčke manjine za gradonačelnika primorskog mesta Himari u Albaniji zbog navodne krađe glasova. Nakon objavljivanja rezultata ispostavilo se da je tesnom većinom glasova uhapšeni Dionisios Alfred Beleri iz grčke manjiske stranke Unija za ljudska prava odneo pobedu. Grčko Ministarstvo spoljnih poslova je zatražilo da smesta bude pušea na slobodu, ukazavši da bi u suprotnom pristupanje Albanije Evropskoj uniji bilo otežano.

Zbog svega poziv je upućen predsedniku Albanije Bajramu Begaju, koji je poziv odbio zbog „zauzetog rasporeda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari