Grubješić: Najvažnija tema rat u Ukrajini i pozicioniranje Srbije 1Suzana Grubješić Foto: Medija centar

“Dolazak nemačkog kancelara Olafa Šolca 10.juna u Beograd je izuzetno važan, kako zbog razvijenih bilateralnih odnosa i pozicije Nemačke kao najvažnijeg spoljno- trgovinskog partnera Srbije i pojedinačno najvećeg investitora, tako i zbog regionalne saradnje i unapređenja odnosa na Zapadnom. Balkanu i evropske perspektive”, kaže za Danas Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku, i dodaje da će jedna od najvažnijih tema sastanaka svakako biti rat u Ukrajini, njegove posledice i pozicioniranje Srbije.

Ona napominje i da će i dalje visoko na listi prioriteta Šolcove posete biti, bez sumnje, i nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, imajući u vidu i pojačani angažman nove nemačke vlade i nedavni sastanak u Berlinu sa predsednikom Vučićem i Kurtijem.

“Nakon Beograda, Šolc odlazi u Prištinu i očekujem da ponovi stav da se sva otvorena pitanja moraju rešiti kroz dijalog i uz ispunjavanje ranije preuzetih obaveza. Za Beograd je neupitno da se ne slaže sa zahtevom za priznanje Kosova, već da se kroz dijalog dođe do kompromisnog i održivog rešenja nakon kojeg bi mogla da usledi i normalizacija odnosa”, objašnjava Grubješić.

Ona napominje da je primetna veća zainteresovanost i snažniji angažman nove nemačke vlade na Zapadnom Balkanu jer prvi put imaju i specijalnog.izaslanika za region. To se može pripisati i kancelaru Šolcu u čijem se kabinetu dizajnira spoljna pilitikam, ali i koalicionim partnerima Zelenim, koji vode Ministarstvo spoljnih posliva.

“Evropska perspektiva mora da bude vrlo brzo konkretizovana kako bi EU očuvala svoj kredibilitet kao pouzdani partner svih na Zapadnom Balkanu”, zaključuje Grubješić..

I Milan Krstić, docent Fakulteta političkih nauka očekuje tokom posete Šolca, kontinuitet sa porukama iz Berlina u maju.

“Pre svega, se očekuje suštinski napredak u dijalogu sa Prištinom. Druga poruka je da bi bilo dobro uskladiti se sa spoljnom politikom EU prema Rusiji, i to ovoga puta može biti i više naglašeno nego pre mesec dana. Treća poruka biće da bi Srbija trebalo da podstakne kooperativnost političkih elita u Republici Srpskoj. Konačno, četvrta je poruka da je Nemačkoj Srbija ekonomski i politički i dalje ključni akter za stabilnost regiona, što se vidi i iz činjenice da Šolc dolazi prvo u Beograd”, zaključuje Krstić.

Prve stanice na dvodnevnoj balkanskoj turneji Olafa Šolca biće 10. juna Kosovo i Srbija. Kako je preneo portparol nemačkog kancelara Volfgang Bihner, na Kosovu je, između ostalog, predviđena i poseta nemačkim trupama Kfora.

Nakon toga, Šolc odlazi u Solun, na poziv grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, gde će se priključiti večeri sa predstavnicima zemalja regionalne inicijative „Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Sutradan, 11. juna, nemački kancelar odlazi u Severnu Makedoniju, a zatim i u Bugarsku. Kako se navodi u saopštenju iz kabineta kancelara, u fokusu putovanja Olafa Šolca biće EU-perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, kao i doprinos Nemačke unapređenju regionalne saradnje i prevazilaženju bilateralnih blokada. Osim toga, dodaje se, centralna tema biće dalja zajednička reakcija na ruski agresorski rat protiv Ukrajine.

Kako je navedeno na zvaničnoj internet-stranici kabineta nemačkog kancelara, više detalja o programu putovanja biće saopšteno u narednih nekoliko dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari