Grubješić: Tročanji dolazi iz zemlje koja se snažno zalaže za proširenje 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Izbor Mađara Lasla Tročanjija za evropskog komesara za susedstvo i proširenje je dobar jer on dolazi iz zemlje koja se snažno zalaže za proširenje EU, ocenila je danas generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) Suzana Grubješić.

„Nažalost, EU ne govori jednim glasom o proširenju, pa će mu biti teško da ubedi predstavnike nekih zemalja članica da je proširenje i potrebno i poželjno, ali i da treba upregnuti ozbiljne materijalne i ljudske resurse kako bi se povratio kredibilitet proširenju koje ne sme da ostane na marginama evropske politike“, rekla je Grubješić za agenciju Beta.

Ona je takođe podsetila na dalju proceduru, s obzirom da su se, prema njenim rečima, već pojavile spekulacije da Tročanji možda neće dobiti podršku Parlamenta.

Tročanji je zvanično nominovan od strane predsednice EK Ursule fon der Lajen za komesara za susedstvo i proširenje a, u skladu sa poslovnikom Evropskog parlamenta, svi nominovani komesari treba da prođu slušanje kroz relevantne parlamentarne odbore.

Nakon toga Parlament u plenumu treba da glasa za sve komesare, predsednicu Komisije i Visokog predstavnika za spoljnu politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari