Grupa profesora Novosadskog i Beogradskog univerziteta podržala studente 1V. R.

Profesorka Filozofskog fakulteta iz Novog Sada Bojana Bodroža obratila se okupljenim studentima, građanima i opozicionim političarima, na blokadi u Biračnovovoj ulici, i rekla da poslušni ljudi ne menjaju svet, već da to čine oni neposlušni.

Navodi da „znamo da je posišnih oko 60 odsto“, ali da je neposlušnih oko 30 procenata i da će „naša neposlušnost promeniti svet“.

Oni su iz Novog Sada došli jer, navodi, ako izborna krađa, kako kaže, prođe u Beogradu, proći će i u bilo kom gradu gde se izbori održavaju. Građane je pozvala da izađu na ulicu da brane izbornu volju, ko god da ih poziva, bilo studenti, bilo opozicija.

Prethodno medijima je dostavljeno saopštenje da je grupa od 345 nastavnika i saradnika Univerziteta u Beogradu uputila podršku studentskim protestima.

„Ko krade izbore krade budućnost. Falsifikovanje biračkih spiskova, prijavljivanje nelegalnih prebivališta i izborni inženjering su skandalozni pokušaj vlasti da nam još jednom oduzme državu, ali ovaj put i mnogo više – zdravu pamet i poslednje ostatke samopoštovanja. Ako dozvolimo ovu izbornu krađu bićemo poniženi i pokoreni, pokazaćemo da nemamo snage da se borimo za sebe i za svoju decu“, navodi se u objavi koja je upućena medijima.

Dodaje se da profsesori zato stoje „uz naše studente koji na ulicama Beograda brane osnovno pravo građana – pravo na izbor“.

„Na fakultetima ih učimo da budu slobodni građani, da misle svojom glavom i da se bore za bolje društvo. Zato smo sada sa njima. Zato tražimo da se ponište izbori održani 17. decembra, da se urede birački spiskovi i izbori ponove pod ravnopravnim uslovima. Od tih zahteva se ne sme odustati! Ako odustanemo, biće ovo poslednji izbori u Srbiji“, navodi se u objavi.

Dešavanja na blokadi kod Biračnaniove ulice u Beogradu pratite na Danas.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari